Pečený paradajkový šalát
- 70 g quinoa
- soľ
- 1 avokádo
- šťava z ½ citróna
- 1 uhorka
- 2 lahôdkové cibuľky
- mleté čierne korenie
- olivový olej
- 1 strúčik cesnaku
- 400 g cherry paradajok
- sušené oregano
- 2 krajce chleba
- 220 g syra halloumi
- čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
Potrebujeme
- sitko
- kuchynskú papierovú utierku
Quinou dôkladne prepláchneme a varíme 10 minút v dvojnásobnom množstve vody so štipkou soli. Potom ju necháme vychladnúť.
Avokádo nakrájame na kocky a ihneď pokvapkáme šťavou z polovice citróna, aby nezhnedlo. Zmiešame ho s uhorkou a cibuľkami nakrájanými na menšie kúsky, soľou, čiernym korením, 2 lyžicami olivového oleja a vychladnutou quinoou. V panvici s rozohriatym olivovým olejom opečieme očistený strúčik cesnaku a cherry paradajky tak, aby zmäkli a viditeľne sa opiekli, avšak zároveň nestratili svoj tvar. Po 8 - 9 minútach pridáme štipku soli a oregano. Paradajky preložíme na tanier a necháme vychladnúť.
V panvici opečieme na kocky nakrájaný chlieb. Ten najskôr vpije šťavu z paradajok a po 4 - 5 minútach, keď je viditeľne opečený, ho preložíme na tanier a necháme vychladnúť. Panvicu utrieme papierovou servítkou a ihneď v nej nasucho opečieme aj syr halloumi nakrájaný na kocky. Opekáme aspoň z dvoch strán do zlatista, celkovo asi 2 - 3 minúty.
Servírovanie
Servírujeme v samostatných vrstvách alebo môžeme priamo pred podávaním všetko zmiešať. Porcie dozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: Pokiaľ šalát vrstvíme do obedárov či iných nádob, najskôr vložíme zelenú časť, potom opečený chlieb, paradajky a na záver grilovaný syr.