Pistáciová torta s figami a čučoriedkami
Korpus
- 9 vajíčok
- 1 lyžička soli Belbake
- 300 g kryštálového cukru Belbake
- 130 g slnečnicového oleja Vita D´or
- 220 g hladkej múky Belbake
- 140 g najemno mletých pistácií Alesto
Krém
- 200 g bielej čokolády Fin Carjé
- 500 g mascarpone Lovilio
- 250 g smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 250 g roztierateľného tučného tvarohu Pilos
Ešte budeme potrebovať
- 200 g čučoriedkového džemu Maribel
- 125 g čerstvých čučoriedok
- 5 čerstvých fíg
Na ozdobenie
- 125 g čerstvých čučoriedok
- 5 čerstvých fíg
- 30 g najemno mletých pistácií Alesto
POSTUP
POTREBUJEME
- sekací mixér robot s nadstavcom metlička
- stierku
- 2 okrúhle formy na pečenie s vyberateľným dnom (priemer 20 cm)
- cukrársku mriežku na chladenie
- misku na vodný kúpeľ
ČAS TUHNUTIA
- ideálne cez noc
Korpus
Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny. Postupne zapracujeme cukor. Šľaháme približne 7 minút, pokým vznikne tuhý lesklý sneh. Potom opatrne na nízkych otáčkach zašľaháme olej a žĺtka. Na záver už len rušne primiešame preosiatu múku s najemno pomletými orieškami. Cesto rovnomerne nalejeme do dvoch olejom vymazaných a múkou vysypaných foriem. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C približne 45 minút. Upečené korpusy necháme 10 minút vychladnúť, potom uvoľníme z formy a preložíme na cukrársku mriežku. Vychladnuté korpusy vodorovne prerežeme tak, aby nám vznikli 4 rovnako veľké pláty.
Krém
Čokoládu nalámanú na malé kúsky necháme roztopiť vo vodnom kúpeli. Ostatné suroviny vyšľaháme spolu do tuha. Prilejeme roztopenú vlažnú čokoládu a rýchlo zašľaháme. Na spodný korpus nanesieme vrstvu čučoriedkového džemu a krému. Doň poukladáme ovocie nakrájané na menšie kúsky. Postup zopakujeme a ukončíme posledných korpusom. Tortu potrieme zvyšným krémom, spodnú časť ešte posypeme mletými pistáciami a takto pripravenú necháme cez noc stuhnúť v chladničke. Pred podávaním ozdobíme ovocím.