13
28
Profiterolky

Profiterolky

1 h 15 m
50 porcií

Cesto

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • 1/2 lyžičky soli Belbake
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1 vajíčko na potretie
  • 2 lyžice vody na potretie

Vanilková plnka

  • 1 vanilkový struk Belbake
  • 600 ml mlieka Pilos
  • 5 lyžíc kryštálového cukru Belbake
  • 2 vanilkové pudingové prášky Belbake
  • 250 g zmäknutého masla

Karamel

  • 1 hrnček kryštálového cukru Belbake
  • 1/2 hrnčeka vody

Na ozdobenie

  • 150 g čokolády na varenie Belbake
  • 200 g zmäknutého masla
  • 150 g bielej čokolády Belbake
  • marcipánová hmota Belbake
  • strúhaný kokos
  • čerstvé ovocie na ozdobenie (napr. maliny)

Potrebujeme

  • šľahací mixér
  • cukrárske vrecko s hladkou alebo ozdobnou špičkou
  • papier na pečenie
  • pierko na potieranie

Postup

Cesto

Vodu, maslo a soľ privedieme v hrnci k varu. Za stáleho miešania prisypeme naraz všetku múku. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa nezačne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom zašľaháme celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame malé kopčeky, ktoré potrieme vajíčkom rozšľahaným s troškou vody. Profiterolky pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút. Upečené necháme vychladnúť. Koncom varešky urobíme do každej profiterolky zo spodnej strany malú dierku, cez ktorú ich budeme plniť krémom.

Vanilkový krém

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža vyškrabeme zrniečka. Z mlieka, cukru, pudingových práškov a zrniečok vanilky uvaríme puding. Do vychladnutého pudingu zamiešame maslo. Krémom naplníme cukrárske vrecko a naplníme ním upečené a vychladnuté profiterolky.

Karamel

V menšom hrnci si z cukru a vody uvaríme hustý sirup. Privedieme ho k varu a na miernom ohni za pravidelného miešania varíme, až kým nezíska karamelovú farbu a hustejšiu konzistenciu.

Polevy

V miske vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie. Necháme ju mierne vychladnúť. Potom do nej vmiešame 100 g zmäknutého masla. V druhej miske necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť bielu čokoládu. Keď vychladne, primiešame zvyšných 100 g zmäknutého masla. Vzniknú nám tak dve polevy, ktorými budeme profiterolky zdobiť.

Zdobenie

Profiterolky ozdobíme tmavou a bielou čokoládovou polevou podľa fantázie. Môžeme ich servírovať po kúskoch alebo ich môžeme spojiť karamelom a postaviť z nich pyramídu alebo kužeľ, ktorý môžeme dozdobiť čerstvým ovocím a marcipánovou hmotou.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    06. august 2016, 17:58

    Nám to nechutilo. Cesto je príliš slané a krém málo sladký. A tiež je toho krému veľa.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    23. október 2015, 00:55

    Super nápad 😀😃

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. júl 2015, 18:45

    Dobrý deň prosím Vás musí tam ísť aj ten vanilkový struk alebo stačí aj vanilková esencia ? Ďakujem !!!!

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    25. máj 2015, 15:06

    Chutili naozaj výborne aj keď nevydržali dlho. Krému však bolo zbytočne veľa.

    Odpovedať
  • kuchynalidla.sk
    30. marec 2015, 18:37

    Dobrý deň Zuzka, pri príprave vanilkovej plnky do profiteroliek použite 2 vanilkové pudingové prášky. Veľa úspechov pri pečení želá Tím kuchynalidla.sk

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať