13
17
Profiterolky

Profiterolky

1 h 15 m
50 porcií

Cesto

  • 250 ml vody
  • 100 g masla
  • 1/2 lyžičky soli Castello
  • 200 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1 vajíčko na potretie
  • 2 lyžice vody na potretie

Vanilková plnka

  • 1 vanilkový struk Belbake
  • 600 ml mlieka Pilos
  • 5 lyžíc kryštálového cukru Castello
  • 2 vanilkové pudingové prášky Belbake
  • 250 g zmäknutého masla

Karamel

  • 1 hrnček kryštálového cukru Castello
  • 1/2 hrnčeka vody

Na ozdobenie

  • 150 g čokolády na varenie Belbake
  • 200 g zmäknutého masla
  • 150 g bielej čokolády Belbake
  • marcipánová hmota Belbake
  • strúhaný kokos
  • čerstvé ovocie na ozdobenie (napr. maliny)

Potrebujeme

  • šľahací mixér
  • cukrárske vrecko s hladkou alebo ozdobnou špičkou
  • papier na pečenie
  • pierko na potieranie

Postup

Cesto

Vodu, maslo a soľ privedieme v hrnci k varu. Za stáleho miešania prisypeme naraz všetku múku. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa nezačne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom zašľaháme celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame malé kopčeky, ktoré potrieme vajíčkom rozšľahaným s troškou vody. Profiterolky pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút. Upečené necháme vychladnúť. Koncom varešky urobíme do každej profiterolky zo spodnej strany malú dierku, cez ktorú ich budeme plniť krémom.

Vanilkový krém

Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža vyškrabeme zrniečka. Z mlieka, cukru, pudingových práškov a zrniečok vanilky uvaríme puding. Do vychladnutého pudingu zamiešame maslo. Krémom naplníme cukrárske vrecko a naplníme ním upečené a vychladnuté profiterolky.

Karamel

V menšom hrnci si z cukru a vody uvaríme hustý sirup. Privedieme ho k varu a na miernom ohni za pravidelného miešania varíme, až kým nezíska karamelovú farbu a hustejšiu konzistenciu.

Polevy

V miske vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie. Necháme ju mierne vychladnúť. Potom do nej vmiešame 100 g zmäknutého masla. V druhej miske necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť bielu čokoládu. Keď vychladne, primiešame zvyšných 100 g zmäknutého masla. Vzniknú nám tak dve polevy, ktorými budeme profiterolky zdobiť.

Zdobenie

Profiterolky ozdobíme tmavou a bielou čokoládovou polevou podľa fantázie. Môžeme ich servírovať po kúskoch alebo ich môžeme spojiť karamelom a postaviť z nich pyramídu alebo kužeľ, ktorý môžeme dozdobiť čerstvým ovocím a marcipánovou hmotou.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info