Profiterolky
Cesto
- 250 ml vody
- 100 g masla
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- 200 g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 1 vajíčko na potretie
- 2 lyžice vody na potretie
Vanilková plnka
- 1 vanilkový struk Belbake
- 600 ml mlieka Pilos
- 5 lyžíc kryštálového cukru Belbake
- 2 vanilkové pudingové prášky Belbake
- 250 g zmäknutého masla
Karamel
- 1 hrnček kryštálového cukru Belbake
- 1/2 hrnčeka vody
Na ozdobenie
- 150 g čokolády na varenie Belbake
- 200 g zmäknutého masla
- 150 g bielej čokolády Belbake
- marcipánová hmota Belbake
- strúhaný kokos
- čerstvé ovocie na ozdobenie (napr. maliny)
Potrebujeme
- šľahací mixér
- cukrárske vrecko s hladkou alebo ozdobnou špičkou
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Postup
Cesto
Vodu, maslo a soľ privedieme v hrnci k varu. Za stáleho miešania prisypeme naraz všetku múku. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa nezačne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom zašľaháme celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame malé kopčeky, ktoré potrieme vajíčkom rozšľahaným s troškou vody. Profiterolky pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 10 – 15 minút. Upečené necháme vychladnúť. Koncom varešky urobíme do každej profiterolky zo spodnej strany malú dierku, cez ktorú ich budeme plniť krémom.
Vanilkový krém
Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža vyškrabeme zrniečka. Z mlieka, cukru, pudingových práškov a zrniečok vanilky uvaríme puding. Do vychladnutého pudingu zamiešame maslo. Krémom naplníme cukrárske vrecko a naplníme ním upečené a vychladnuté profiterolky.
Karamel
V menšom hrnci si z cukru a vody uvaríme hustý sirup. Privedieme ho k varu a na miernom ohni za pravidelného miešania varíme, až kým nezíska karamelovú farbu a hustejšiu konzistenciu.
Polevy
V miske vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu na varenie. Necháme ju mierne vychladnúť. Potom do nej vmiešame 100 g zmäknutého masla. V druhej miske necháme vo vodnom kúpeli rozpustiť bielu čokoládu. Keď vychladne, primiešame zvyšných 100 g zmäknutého masla. Vzniknú nám tak dve polevy, ktorými budeme profiterolky zdobiť.
Zdobenie
Profiterolky ozdobíme tmavou a bielou čokoládovou polevou podľa fantázie. Môžeme ich servírovať po kúskoch alebo ich môžeme spojiť karamelom a postaviť z nich pyramídu alebo kužeľ, ktorý môžeme dozdobiť čerstvým ovocím a marcipánovou hmotou.