Rump steak s koreňovou zeleninou
- 400 g írskeho rump steaku Deluxe
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžička francúzskej horčice Duc De Coeur
- hladká múka Belbake (na pomúčenie mäsa)
- rastlinný olej Promienna
- 1 cibuľa
- 250 ml hovädzieho vývaru
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 mrkva
- 1/4 zeleru
- 1/2 póru
- 25 g masla
- 300 g zemiakov
- 1 vajce
- 100 g hrubej múky Belbake
Potrebujeme
- tĺčik na mäso
- potravinovú fóliu
- panvicu s pokrievkou
Postup
Steaky
Steak rozdelíme na 2 menšie kusy, prikryjeme potravinovou fóliou a naklepeme. Každý ochutíme soľou, čiernym korením a potrieme dijonskou horčicou. Posypeme hladkou múkou a orestujeme na rozpálenej panvici na troche rastlinného oleja. Mäso vyberieme na tanier a na panvici vo výpeku orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu. Keď je orestovaná dozlatista, podlejeme vývarom a pridáme vopred orestované mäso. Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni asi 45 – 50 minút domäkka. Pridáme smotanu a varíme, kým sa omáčka nezredukuje. Na záver pridáme najemno nasekanú petržlenovú vňať.
Dusená zelenina
Očistenú, umytú mrkvu, zeler a pór nakrájame na približne rovnako veľké kúsky. Nakrájanú mrkvu so zelerom preložíme do hrnca, osolíme a pridáme 1 – 2 lyžice masla. Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni domäkka. Pred koncom pridáme nakrájaný pór a dusíme ďalej približne 3 minúty.
Zemiakové šúľance
Umyté a ošúpané zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a prepasírujeme do misky. Pridáme 1 celé vajce a soľ. Zamiešame, prisypeme hrubú múku a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme ho do tvaru valca a odkrajujeme z neho malé kúsky, ktoré ušúľame do tvaru šúľancov. Šúľance varíme vo vriacej osolenej vode 2 – 3 minúty. Na panvici rozpustíme trochu masla, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a chvíľu restujeme. Potom pridáme scedené šúľance, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
Servírovanie
Do stredu plytkého taniera naservírujeme rump steak a prelejeme omáčkou. Vedľa naservírujeme zemiakové šúľance a dusenú zeleninu.