Semifreddo s čokoládou a kávovými pusinkami
Kávové pusinky
- 150 g bielkov
- 180 g práškového cukru Belbake
- 3 lyžičky mletej kávy Bellarom
Čokoládový krém
- 6 žĺtkov
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 300 ml mlieka Pilos
- 280 horkej čokolády (70 % kakaa)
- 100 ml smotanového likéru so škótskou whiskey Queen Margot
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Ešte budeme potrebovať
- 200 g zaváraných višní Freshona
- 100 g čerstvého ovocia
Ganache
- 50 g horkej čokolády (70 % kakaa)
- 60 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Postup
POTREBUJEME
- šľahací mixér sitko
- stierku
- cukrárske vrecko s hladkou okrúhlou špičkou
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- formu na chlebík (25 x 12 x 10 cm)
Čas mrazenia: 12 hodín (cez noc)
Kávové pusinky
Bielky začneme šľahať mixérom na strednej rýchlosti. Keď sa začne tvoriť pena, postupne pridávame 1/2 práškového cukru. Vyšľaháme lesklý a tuhý sneh. Druhú 1/2 cukru preosejeme a spolu s kávou primiešame k snehu ručne. Prenesieme do cukrárskeho vrecka s hladkou okrúhlou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame malé pusinky s priemerom asi 1,5 cm. Sušíme pri 110 °C asi 45 min, kým pusinky idú pekne odlepiť z papiera.
Čokoládový krém
V miske metličkou do hladka vymiešame žĺtky s polovicou cukru. Mlieko dáme zohriať s druhou polovicou cukru. Keď sa cukor rozpustí a mlieko takmer vrie,malé množstvo z neho nalejeme do vaječnej zmesi, aby sa vyrovnali teploty. Až potom prelejeme vaječnú zmes do mlieka. Vrátime na oheň a za stáleho miešania ohrievame na slabom plameni, kým krém zhustne.
Tip: Keď krém pokryje drevenú varešku, na ktorej urobíme prstom čiaru a nezleje sa, je hotový - tzv. nappante.
Hotový horúci krém nalejeme na nasekanú čokoládu, necháme 1 minútu postáť a potom rozmiešame dohladka. Pridáme likér. Smotanu na šľahanie vyšľaháme v mixéri s nadstavcom metlička do polotuha a opatrne stierkou spojíme s čokoládovým krémom.
Semifreddo
Polovicou krému nalejeme do formy, uložíme scedené višne, rozmrvíme pusinky (niekoľko odložíme na záverečné zdobenie) a zalejeme zvyšným krémom. Dáme zamraziť do druhého dňa.
Tip: Na prípravu môžeme použiť silikónovú formu, ľahšie z nej semifreddo uvoľníme.
Na druhý deň semifreddo uvoľníme z formy. Dozdobíme čokoládovou polevou ganache, dozdobíme pusinkami a čerstvým ovocím.
Čokoládová poleva ganache
Smotanu ohrejeme a nalejeme na čokoládu nalámanú na malé kúsky. Necháme 1 minútu postáť a potom rozmiešame na hladkú a lesklú polevu.