Plnené baklažány – Berenjenas rellenas
Suroviny
- 2 baklažány
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 3 – 4 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička oregana Kania
- 1 lyžička sušeného tymianu Kania
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 400 g krájaných paradajok v konzerve Baresa
- 50 g masla Pilos
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 150 – 200 ml mlieka Pilos
- 50 g strúhanej mozzarelly Lovilio
- čerstvá bazalka
Potrebujeme
- plech na pečenie
POSTUP
Z umytých baklažánov odstránime stopky a prerežeme ich pozdĺžne na polovice. Preložíme na plech, dužinu narežeme do tvaru mriežky (dávame pozor, aby sme neprerezali šupku), pokvapkáme olejom a ochutíme soľou a korením. Baklažány otočíme dužinou nadol a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 minút.
Šalotky a strúčiky cesnaku nakrájame nadrobno. Prehodíme do panvice s olejom a prisypeme oregano s tymianom. Restujeme dozlatista. Pridáme mäso, osolíme, okoreníme a zalejeme paradajkami. Do asi ⅓ konzervy dáme vodu a prilejeme do panvice. Upečenú dužinu z baklažánov vydlabeme a pridáme do panvice k mäsu. Podľa potreby zalejeme vodou a dusíme 10 – 15 minút, kým sa voda odparí a vznikne hustá hmota.
V kastróle na masle opražíme múku. Prilejeme mlieko, zahustíme syrom a rozmiešame metličkou.
Vydlabané baklažány naplníme mäsovou zmesou a zalejeme pripraveným syrovým bešamelom.
Zapekáme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 – 20 minút.
Servírovanie
Plnené baklažány dozdobíme lístkom bazalky.