Šošovica na kyslo s volským okom
Suroviny
- 250 g suchej šošovice
- 3 lyžice repkového oleja Vita D'or
- 1 cibuľa
- 1 lyžica hladkej múky Belbake
- 1 hrsť tymianu
- 1 lyžica krupicového cukru Belbake
- 50 ml octu
- 2 bobkové listy Kania
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s čiernym korením Kania
- 4 vajcia
- 1 hrsť petržlenovej vňate
- 100 g zaváraných mini uhoriek v štipľavom náleve
- 80 g cibuliek v sladko-kyslom náleve Freshona
Potrebujeme
- sitko
POSTUP
Šošovicu zalejeme studenou vodou, aby bola celá ponorená a necháme odstáť aspoň 2 hodiny.
Tip: Šošovicu môžeme nechať namočenú cez noc alebo niekoľko dní. V takomto náleve je vhodné vymieňať vodu. Keď sa objavia malé klíčky, bude ešte lepšia.
Vodu z nálevu scedíme, šošovicu zalejeme vodou asi 1 cm nad okraj a varíme domäkka. Uvarenú šošovicu scedíme a časť vody prelejeme do misky na neskôr.
Nakrájanú cibuľu orestujeme na 2 lyžiciach oleja. Keď bude cibuľa orestovaná dozlatista zasypeme ju múkou a necháme krátko vychladnúť.
Vychladnutú cibuľu podlejeme teplou vodou z uvarenej šošovice, premiešame a ochutíme nasekaným tymianom, cukrom, octom podľa chuti, bobkovým listom, soľou a korením. Varíme asi 10 minút.
Následne pridáme uvarenú šošovicu, premiešame a ešte krátko povaríme.
V panvici s rozpáleným olejom pripravíme 4 volské oká. Vajce ochutíme soľou a korením.
Z hotovej šošovice vyberieme bobkové listy a podávame s volským okom, nakladanými cibuľkami a uhorkami.