Šošovicový šalát s vyprážaným kaprom
Šošovicový šalát
- 50 g šošovice Cornfarm
- 100 g červenej šošovice
- 50 g farmárskej šunky Pikok
- 1 lahôdková cibuľka
- 1 strúčik cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- červený vínny ocot Acentino
Kapor
- 4 filety kapra
- 1 strúčik cesnaku
- čerstvá petržlenová vňať
- mletá štipľavá paprika Mikado
- 1 citrón (na ozdobu)
Cestíčko
- 180 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- 13 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 200 ml suchého bieleho vína
- rastlinný olej Promienna
Kokteilová omáčka
- 2 lyžice majonézy Mikado
- 3 lyžice jemného kečupu Mikado
- 1 lyžica strúhaného chrenu Mikado
- šťava z ½ citróna
Postup
POTREBUJEME
- papierové utierky
- lis na cesnak
- metličku na šľahanie
Šošovicový šalát
Oba druhy šošovice uvaríme domäkka a scedíme. Ešte teplú šošovicu zmiešame vo väčšej miske a pridáme k nej na kocky nakrájanú šunku, na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľku a prelisovaný strúčik cesnaku. Osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a octom. Zľahka premiešame a necháme odležať.
Kapor
Mäso narežeme na tenké prúžky, pričom dávame pozor, aby sme neprerezali kožu. Týmto spôsobom narušíme drobné kostičky v mäse a pri jedení nám nebudú prekážať. Kúsky kapra osolíme, okoreníme, potrieme prelisovaným strúčikom cesnaku a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a mletou paprikou.
Cestíčko
Z hladkej múky, vajíčok, kypriaceho prášku, soli a vína pripravíme redšie cesto. Víno prilievame postupne, aby sa v ceste nevytvorili hrudky. Kúsky kapra obalíme v cestíčku, necháme odkvapkať a vypražíme v rozpálenom oleji dozlatista. Hotového kapra preložíme na kuchynské utierky, aby sme ho zbabili prebytočného tuku.
Kokteilová omáčka
Majonézu, kečup, chren, citrónovú šťavu, soľ a korenie vymiešame na hladkú omáčku.
Servírovanie
Kúsky kapra podávame so šošovicovým šalátom a mesiačikmi citrónu a ozdobené petržlenovou vňaťou. Kokteilovú omáčku servírujeme s samostatnej miske.