Špenátové zapečené zemiaky s batatmi
Suroviny
- olivový olej Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g cherry paradajok
- soľ Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 250 g čerstvého špenátu
- 250 g mascarpone Lovilio
- 2 lyžice kyslej smotany Pilos
- 1 vajce
- 2 väčšie bataty
- 2 väčšie zemiaky
- 200 g strúhanej mozzarelly Lovilio
Potrebujeme
zapekaciu misu s rozmermi cca 18 × 23 cm
POSTUP
Na olivovom oleji zľahka opražíme nasekaný cesnak s nakrájanými cherry paradajkami. Osolíme a okoreníme. Pridáme čerstvý špenát, ktorý necháme spariť (ak sa celý špenát nezmestí do panvice, sparíme najskôr polovicu a potom pridáme zvyšnú časť).
Sparený špenát s paradajkami nakrájame na menšie kúsky.
V miske spolu zmiešame mascarpone, kyslú smotanu, vajce a lyžičku soli. Pridáme nakrájaný, sparený špenát a ešte raz premiešame.
Dno zapekacej misy potrieme olivovým olejom. Striedavo naň ukladám plátky jedného batatu a zemiaka, kým nepokryjeme celé dno. Na zemiaky vylejeme polovicu špenátovej zmesi a posypeme polovicou strúhanej mozzarelly. Postup zopakujeme – pridáme vrstvu batatu a zemiaka, špenátovej zmesi a mozzarelly. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C približne 40 – 45 minút.