Steak z hovädzej sviečkovice s bylinkovým maslom a vínovou omáčkou
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvých byliniek (petržlenová vňať, bazalka, oregano)
- 150 g masla
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 kg hovädzej sviečkovice Deluxe
- 2 lyžice oleja Italiamo
- 200 ml červeného vína
- 400 ml hovädzieho vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky Mikado
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- grilovaciu panvicu
- alobal
Postup
Bylinkové maslo
Cesnak a bylinky najemno nasekáme a zmiešame s 125 g zmäknutého masla. Ochutíme trochou morskej soli. Bylinkové maslo zabalíme do potravinovej fólie a upravíme do tvaru valca. Dôkladne necháme stuhnúť v chladničke.
Steaky
Sviečkovicu nakrájame na 6 steakov a z oboch strán každý kus potrieme trochou olivového oleja a okoreníme. Na rozpálenej grilovacej panvici mäso opečieme sprudka zo všetkých strán (asi 3 minúty z každej strany aj po obvode). Na záver ho osolíme, preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať, aby mäso došlo.
Vínová omáčka
Na panvicu, na ktorej sa opekali steaky, nalejeme víno, ktoré necháme prevariť. Potom pridáme vývar a sójovú omáčku. Varíme, kým sa omáčka nezredukuje. Na záver pridáme na zahustenie zvyšné maslo.
Servírovanie
Na teplý steak položíme koliesko bylinkového masla a mäso prelejeme pripravenou omáčkou. Ako príloha je vhodná grilovaná zelenina alebo opekané zemiaky.