4
22
Steak z hovädzej sviečkovice s bylinkovým maslom a vínovou omáčkou

Steak z hovädzej sviečkovice s bylinkovým maslom a vínovou omáčkou

30 min
6 porcií
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 hrsť čerstvých byliniek (petržlenová vňať, bazalka, oregano)
  • 150 g masla
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 kg hovädzej sviečkovice Deluxe
  • 2 lyžice oleja Italiamo
  • 200 ml červeného vína
  • 400 ml hovädzieho vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky Mikado

Potrebujeme

  • potravinovú fóliu
  • grilovaciu panvicu
  • alobal

Postup

Bylinkové maslo

Cesnak a bylinky najemno nasekáme a zmiešame s 125 g zmäknutého masla. Ochutíme trochou morskej soli. Bylinkové maslo zabalíme do potravinovej fólie a upravíme do tvaru valca. Dôkladne necháme stuhnúť v chladničke.

Steaky

Sviečkovicu nakrájame na 6 steakov a z oboch strán každý kus potrieme trochou olivového oleja a okoreníme. Na rozpálenej grilovacej panvici mäso opečieme sprudka zo všetkých strán (asi 3 minúty z každej strany aj po obvode). Na záver ho osolíme, preložíme na tanier, prikryjeme alobalom a necháme odpočívať, aby mäso došlo.

Vínová omáčka

Na panvicu, na ktorej sa opekali steaky, nalejeme víno, ktoré necháme prevariť. Potom pridáme vývar a sójovú omáčku. Varíme, kým sa omáčka nezredukuje. Na záver pridáme na zahustenie zvyšné maslo.

Servírovanie

Na teplý steak položíme koliesko bylinkového masla a mäso prelejeme pripravenou omáčkou. Ako príloha je vhodná grilovaná zelenina alebo opekané zemiaky.