Striploin steak na grile s brokolicou a bylinkovou omáčkou
- 250 g masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 3 lyžičky francúzskej dijonskej horčice Kania
- citrónová šťava
- 200 g malých uvarených zemiakov
- 4 striploin steaky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 červená cibuľa
- 120 ml olivového oleja Primadonna
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 stredne veľká brokolica
POSTUP
POTREBUJEME
- potravinovú fóliu
- grilovaciu panvicu alebo gril
- alobal
- wok panvicu
- mixér
Bylinkové maslo pripravíme zmiešaním zmäknutého masla, nasekanej petržlenovej vňate, lyžičky horčice a pár kvapiek citrónovej šťavy. Vytvarujeme valec, ktorý zabalíme do potravinovej fólie a necháme stuhnúť v chladničke ideálne cez noc. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť Na rozpálenej grilovacej panvici grilujeme prepolené zemiaky. Hotové ich pokvapkáme olejom, ochutíme soľou a korením. Steaky umyjeme, osušíme a tuk na okraji mäsa niekoľkokrát narežeme. Mäso okoreníme, osolíme a opekáme na grilovacej panvici alebo grile.
Tip: Pre malé až stredné prepečenie mäsa grilujeme asi 2-3 minúty z každej strany.
Grilované steaky preložíme na tanier a do stredu každého dáme pol lyžice bylinkového masla. Celý tanier prikryjeme alobalom a steaky necháme chvíľu odpočinúť. Bylinkovú omáčku pripravíme dôkladným rozmixovaním červenej cibule nakrájanej na kúsky, 1 hrsti nahrubo nasekanej petržlenovej vňate, 2 lyžičiek horčice, 100 ml olivového oleja, citrónovej šťavy, soli a korenia. Surovú brokolicu nakrájame na podlhovasté ružičky, pokvapkáme olejom a sprudka opečieme na rozpálenej wok panvici. Nemusíme sa báť, pokiaľ sa brokolica zľahka opečieme dotmava. Hotovú ju osolíme a okoreníme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme odpočinutý steak, grilované zemiaky a brokolicu. V samostatnej miske podávame s bylinkovou omáčkou.