Strúhaný tekvicový koláč
Cesto
- 400 g hladkej múky Belbake
- 150 g práškového cukru Belbake
- 30 g kakaa Belbake
- 1 lyžička perníkového korenia Kania
- štipka soli Belbake
- kôra z ½ pomaranča
- 250 g masla Pilos
- 2 žĺtky
Náplň
- 1 hokkaido tekvica (500 g tekvicového pyré)
- cca 150 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 500 g roztierateľného tvarohu Pilos
- 4 žĺtky
- 150 g trstinového cukru Belbake
- 1 lyžička perníkového korenia Kania
- 10 g Zlatého klasu
- kôra z ½ pomaranča
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- strúhadlo
- papier na pečenie
- veľký plech
- smoothie mixér
- okrúhlu formu na tortu s priemerom cca 24 cm
Cesto
V robote vymiesime mrveničku zmiešaním všetkých sypkých ingrediencii spolu so studeným maslom. Pridáme žĺtky a vypracujeme kompaktné cesto. Zabalíme ho do papiera na pečenie a necháme aspoň hodinu odležať v chladničke.
Náplň
Tekvicu prepolíme, lyžicou vydlabeme vnútro a tekvicu nakrájame na menšie kúsky. Preložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút dozlatista. Potom ju rozmixujeme na pyré, do ktorého podľa potreby prilievame mlieko.
Tip: Hokkaido tekvicu spracujeme spolu so šupkou, ktorá pečením zmäkne a je plná vitamínov.
V robote zmiešame tvaroh, žĺtky, cukor a perníkové korenie. Potom primiešame Zlatý klas, 500 g vychladnutého tekvicového pyré a pomarančovú kôru. Náplň odložíme do chladničky. Odpočinuté cesto rozdelíme na polovice a každú z nich nastrúhame nahrubo. Na dno formy nasypeme polovicu cesta, prstami utlačíme, nalejeme náplň a úhľadne posypeme zvyšným cestom. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 45 minút. Upečený koláč necháme vychladnúť vo forme.