9
33
Štedrák

Štedrák

1 h 30 m
16 porcií

Cesto

  • 300 ml vlažného mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 kocka droždia
  • 550 g polohrubej múky
  • 80 g kryštálového cukru Castello
  • 150 g zmäknutého masla
  • štipka soli Castello
  • polohrubá múka na vaľkanie cesta
  • rozpustené maslo na potretie koláča
  • sušené hrozienka na ozdobenie

Maková plnka

  • 300 g mletého maku Gardis
  • 120 g kryštálového cukru Castello
  • 200 ml horúceho mlieka
  • kôra z 1 citróna
  • sneh z 1 bielka

Tvarohová plnka

  • 200 g jemného tvarohu Pilos
  • 80 g práškového cukru Castello
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 2 žĺtky
  • 1 vanilínový cukor

Lekvárová plnka

  • 5 lyžíc slivkového lekváru Sympathica
  • 1 lyžička mletej škorice Mikado

Orechová plnka

  • 300 g vlašských orechov Alesto Fine
  • 80 g práškového cukru Castello
  • 150 ml horúceho mlieka
  • 1 vanilínový cukor
  • kôra z 1 citróna
  • sneh z 1 bielka

Potrebujeme

  • mixér so špirálovými metličkami
  • dosku na vaľkanie
  • valček
  • papier na pečenie
  • plech s rozmermi cca 35 x 40 cm
  • pierko na potieranie

Postup

Cesto

Z vlažného mlieka, vanilínového cukru a droždia si pripravíme kvások. Medzitým v miske zmiešame múku, kryštálový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Prilejeme pripravený kvások a mixérom vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.

Plnky

Každú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske (sneh pridávame do plnky vždy až na záver do vychladnutej zmesi a iba zľahka ho vmiešame).

Štedrák

Vykysnuté cesto premiesime na doske a rozdelíme ho na 5 častí (4 väčšie a 1 menšiu časť na mriežku). Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Na dno plechu vystlaného papierom na pečenie položíme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Na ňu položíme druhé cesto, na ktoré rozotrieme lekvárovú plnku. Prikryjeme tretím cestom a rovnomerne naň rozotrieme orechovú plnku. Na orechovú plnku dáme štvrté cesto, ktoré potrieme tvarohom. Posledné cesto nakrájame na tenké pásiky, ktoré poukladáme na vrch koláča do tvaru mriežky. Do každého vzniknutého kosoštvorca vložíme 1 sušené hrozienko. Štedrák dáme piecť do rúry rozohriatej na 170 °C na 50 – 60 minút. Po upečení mriežku potrieme rozpusteným maslom.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info