Štedrák
Cesto
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 vanilínový cukor
- 1 kocka droždia
- 550 g polohrubej múky
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 150 g zmäknutého masla
- štipka soli Belbake
- polohrubá múka na vaľkanie cesta
- rozpustené maslo na potretie koláča
- sušené hrozienka na ozdobenie
Maková plnka
- 300 g mletého maku Gardis
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 200 ml horúceho mlieka
- kôra z 1 citróna
- sneh z 1 bielka
Tvarohová plnka
- 200 g jemného tvarohu Pilos
- 80 g práškového cukru Belbake
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 2 žĺtky
- 1 vanilínový cukor
Lekvárová plnka
- 5 lyžíc slivkového lekváru Sympathica
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
Orechová plnka
- 300 g vlašských orechov Alesto Fine
- 80 g práškového cukru Belbake
- 150 ml horúceho mlieka
- 1 vanilínový cukor
- kôra z 1 citróna
- sneh z 1 bielka
Potrebujeme
- mixér so špirálovými metličkami
- dosku na vaľkanie
- valček
- papier na pečenie
- plech s rozmermi cca 35 x 40 cm
- pierko na potieranie
Postup
Cesto
Z vlažného mlieka, vanilínového cukru a droždia si pripravíme kvások. Medzitým v miske zmiešame múku, kryštálový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli. Prilejeme pripravený kvások a mixérom vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Cesto necháme kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
Plnky
Každú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v miske (sneh pridávame do plnky vždy až na záver do vychladnutej zmesi a iba zľahka ho vmiešame).
Štedrák
Vykysnuté cesto premiesime na doske a rozdelíme ho na 5 častí (4 väčšie a 1 menšiu časť na mriežku). Každú časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Na dno plechu vystlaného papierom na pečenie položíme prvé cesto a potrieme ho makovou plnkou. Na ňu položíme druhé cesto, na ktoré rozotrieme lekvárovú plnku. Prikryjeme tretím cestom a rovnomerne naň rozotrieme orechovú plnku. Na orechovú plnku dáme štvrté cesto, ktoré potrieme tvarohom. Posledné cesto nakrájame na tenké pásiky, ktoré poukladáme na vrch koláča do tvaru mriežky. Do každého vzniknutého kosoštvorca vložíme 1 sušené hrozienko. Štedrák dáme piecť do rúry rozohriatej na 170 °C na 50 – 60 minút. Po upečení mriežku potrieme rozpusteným maslom.