Tekvicové pyré a pečené husacie prsia
Tekvicová kaša
- 50 g masla Pilos
- 30 g zázvoru
- 1 cibuľa
- 600 g tekvice hokkaido
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Marinovaná tekvica
- 300 ml vody
- 100 g kryštálového cukru Castello
- 100 ml bieleho vínneho octu Acentino
- mletá škorica Mikado
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 250 g tekvice hokkaido
- 25 g masla Pilos
- ½ brokolice
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 g štajerských tekvicových semienok Alesto
Husacie prsia
- 800 g husacích pŕs s kožou a kosťou
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- ½ cibule
- 150 ml portského vína Tawny Port Armilar
- 50 g masla Pilos
POSTUP
POTREBUJEME
- tyčový mixér
- alobal
- sitko
Tekvicová kaša
Na masle orestujeme zázvor nakrájaný na väčšie kúsky a cibuľu nakrájanú na menšie kúsky. Tekvicu nakrájame na kocky, pridáme k základu, osolíme, okoreníme a restujeme. Prilejeme smotanu a varíme domäkka. Dochutíme a rozmixujeme dohladka.
Tip: Ak je kaša príliš riedka, zahustíme uvarenými a prepasírovanými zemiakmi.
Marinovaná tekvica
Do hrnca s vodou prisypeme cukor, prilejeme biely vínny ocot, posypeme štipkou škorice, trochu osolíme a privedieme k varu. Pridáme tekvicu nakrájanú na kocky a krátko povaríme. Necháme vychladnúť vo vode, v ktorej sa varila, tým sa tekvica marinuje.
Brokolicu rozoberieme na ružičky a orestujeme na rozohriatom masle. Osolíme, okoreníme a podlejeme trochou vody. Prikryjeme a dusíme približne 1 – 2 minúty. Potom pridáme marinovanú tekvicu a orestované tekvicové semienka.
Husacie prsia
Husacie prsia očistíme, kožu narežeme na malé štvorčeky a osolíme. Na strane bez kože aj okoreníme. Prsia pomaly do chrumkava opekáme na panvici najprv kožou dolu, aby sa vypiekol tuk. Ten počas pečenia zbierame. Potom otočíme, aby sa mäso zatiahlo.
Opečené prsia preložíme do zapekacej misy a dopečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 15 minút. Upečené prsia prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočinúť.
Na výpeku dosklovita orestujeme cibuľu nakrájanú nadrobno, podlejeme vínom a necháme zredukovať. Omáčku precedíme a zjemníme maslom.
Servírovanie
Husacie prsia nakrájame na plátky a podávame s tekvicovou kašou, marinovanou tekvicou s brokolicou a omáčkou.