Trhaná hus na ázijský spôsob v zemiakovej placke
Suroviny
Pečená hus
- 1 hus bez drobov
- 1 cibuľa
- 100 g zázvoru
- 1 jablko
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 2 lyžice celej rasce Kania
- 300 ml vody
Šaláty
- 110 g čínskej kapusty
- 190 g kimchi
- 110 g ľadového šalátu
- 1 mrkva
- 10 g trstinového cukru Belbake
- 30 g limetkovej šťavy
- 4 lyžice sójovej omáčky Kania
Placky (Lokše)
- 1200 g uvarených zemiakov
- 4 vajcia
- soľ Kania
- 400 g hrubej múky Belbake
- maslo Pilos alebo bravčová masť Pikok
Rolky
- 600 g trhaného mäsa z pečenej husi
- 2 lahôdkové cibuľky
- 200 ml Teriyaki omáčky Vitasia
- 3 lyžice výpeku z husi
- 30 g extra panenského olivového oleja Primadonna
Potrebujeme
pekáč
POSTUP
Pečená hus
Cibuľu, jablká a zázvor nakrájame na kocky, pridáme rascu so soľou, premiešame a hus naplníme.
Hus posypeme rascou, osolíme (soľ vmasírujeme do kože) aj z vrchnej časti a podlejeme studenou vodou. Pečieme v rúre vyhriatej na 220 °C cca 30 minút. Následne teplotu znížime na 80 °C a pomaly pečieme približne 8 hodín.
Šaláty
Čínsku kapustu nakrájame na rezančeky, zmiešame s kimchi a necháme chvíľu odstáť. V ďalšej mise premiešame rezančeky mrkvy a ľadového šalátu ochutené trstinovým cukrom, limetkovou šťavou a sójovou omáčkou.
Zemiakové placky:
Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Studené ošúpeme, prepasírujeme lisom na zemiaky a zmiešame s vajcami, soľou a múkou. Pripravíme cesto, ktoré spracujeme na placky. Guľôčky zo zemiakového cesta vyvaľkáme pomocou valčeka na asi 4 mm tenké placky (lokše). Opekáme nasucho a potierame maslom alebo masťou až po upečení.
Tip: Placky (lokše) môžeme piecť viacerými spôsobmi. V rozpálenej panvici s prepusteným maslom, alebo na sucho, kedy ich potierame rozpusteným maslom (alebo masťou) až po upečení, alebo na rozpálenom kameni či starých čistých kachliach.
Rolky
Z pečenej husi natrháme mäso aj s kožou a ochutíme ho nasekanou lahôdkovou cibuľkou, teriyaki omáčkou a výpekom z pečeného mäsa. Zmes naplníme do zemiakovej placky, pridáme ochutenú čínsku kapustu a rolku zabalíme. Opakujeme, kým naplníme všetky placky.
Servírovanie
Zemiakové rolky plnené trhaným hydinovým mäsom podávame s porciou ochuteného ľadového šalátu. Ozdobíme kolieskami lahôdkovej cibuľky a pokvapkáme teriyaki omáčkou.