Veľkonočný mazanec
Cesto
- 200 ml vlažného mlieka Pilos
- 1 vanilínový cukor
- 1 kocka droždia
- 1 vajíčko
- 380 g hladkej múky
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 lyžica rastlinného oleja Promienna
- 60 g zmäknutého masla
- 1 vajíčko na potretie
Na ozdobenie
- 100 g hladkej múky
- 1 vanilínový cukor
- 50 ml mlieka Pilos
Potrebujeme
- mixér so šľahacími aj špirálovými metličkami
- strúhadlo
- formičky na vykrajovanie
- plech
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Cesto
Vo vlažnom mlieku necháme rozpustiť vanilínový cukor. Zalejeme ním rozdrobené droždie a pripravíme si kvások. Medzitým vyšľaháme bielok na tuhý sneh. Mixérom so špirálovými metličkami zmiešame múku, kryštálový cukor, citrónovú kôru, žĺtok, olej, zmäknuté maslo a pripravený kvások. Počas miešania postupne po častiach pridávame vyšľahaný sneh. Ak je cesto príliš husté, prilejeme trochu mlieka. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 30 minút.
Ozdoby
Počas kysnutia si pripravíme druhé cesto na ozdobenie mazanca. V miske zmiešame múku s vanilínovým cukrom a mliekom. Počas miešania postupne prilievame mlieko podľa potreby. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a prehnietime, kým sa neprestane lepiť na prsty. Vymiesené cesto natenko rozvaľkáme a vytvoríme z neho ozdoby na mazanec podľa fantázie.
Mazanec
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske krátko prehnietime rukami a vytvarujeme z neho bochník, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom a poukladáme naň ozdoby (ozdoby už vajíčkom nepotierame). Necháme ho ešte asi 20 minút podkysnúť na teplom mieste. Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút pri teplote 170 °C.