5
5
Veľkonočný mazanec

Veľkonočný mazanec

2 h 10 m
20 porcií

Cesto

  • 200 ml vlažného mlieka Pilos
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 kocka droždia
  • 1 vajíčko
  • 380 g hladkej múky
  • 80 g kryštálového cukru Castello
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 lyžica rastlinného oleja Promienna
  • 60 g zmäknutého masla
  • 1 vajíčko na potretie

Na ozdobenie

  • 100 g hladkej múky
  • 1 vanilínový cukor
  • 50 ml mlieka Pilos

Potrebujeme

  • mixér so šľahacími aj špirálovými metličkami
  • strúhadlo
  • formičky na vykrajovanie
  • plech
  • papier na pečenie
  • pierko na potieranie

Cesto

Vo vlažnom mlieku necháme rozpustiť vanilínový cukor. Zalejeme ním rozdrobené droždie a pripravíme si kvások. Medzitým vyšľaháme bielok na tuhý sneh. Mixérom so špirálovými metličkami zmiešame múku, kryštálový cukor, citrónovú kôru, žĺtok, olej, zmäknuté maslo a pripravený kvások. Počas miešania postupne po častiach pridávame vyšľahaný sneh. Ak je cesto príliš husté, prilejeme trochu mlieka. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 30 minút.

Ozdoby

Počas kysnutia si pripravíme druhé cesto na ozdobenie mazanca. V miske zmiešame múku s vanilínovým cukrom a mliekom. Počas miešania postupne prilievame mlieko podľa potreby. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a prehnietime, kým sa neprestane lepiť na prsty. Vymiesené cesto natenko rozvaľkáme a vytvoríme z neho ozdoby na mazanec podľa fantázie.

Mazanec

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske krátko prehnietime rukami a vytvarujeme z neho bochník, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom a poukladáme naň ozdoby (ozdoby už vajíčkom nepotierame). Necháme ho ešte asi 20 minút podkysnúť na teplom mieste. Pečieme v predhriatej rúre približne 40 minút pri teplote 170 °C.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept

Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

  • H
    Hosť
    06. apríl 2015, 09:29

    Mazanec sa vydaril a veľmi nám chutí. Ozdoby som nerobila, ale aj tradične s mandľami je krásny.

    Odpovedať
  • pemasini
    04. apríl 2015, 16:13

    Dnes som ho robila. Je výborný. Ubrala som cukru, tak ako to niekto podo mnou radil. Mlieko som dávala presne podľa receptu, nebolo potrebné dolievať. Večer si na ňom v Rakúsku pochutnáme. Ďakujem za recept.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    28. marec 2015, 23:33

    Mazanec je výborný. Těsto jsem dělala v pekárně na chleba a během míchání jsem přidala sníh z bílku, který zajistil zajímavou konzistenci těsta. Skvělý nápad se zdobením, vypadá to krásně jarně, ale do těsta na ozdoby přidám příště trošku kypřícího prášku. Moc hezký kontrast tmavého těsta a světlých ozdob. Doporučuji vyzkoušet.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    28. marec 2015, 20:52

    Dnes som ho skúsila, bol dobrý, ale nabudúce dam určite troška menej cukru.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    28. marec 2015, 20:43

    výborný nápad s ozdobou...skvelé, určite vyskúšam..

    Odpovedať

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info