Veľkonočný škoricový baranček
- 250 ml mlieka Pilos
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g droždia
- 400 g hladkej múky Belbake
- 1 vanilínový cukor
- štipka soli Belbake
- 2 žĺtky
- 250 g zmäknutého masla Pilos
- 50 g sušených hrozienok Belbake
- 2 škoricové cukry
Potrebujeme
- mixér s miesiacimi metličkami
- formu na pečenie barančeka s rozmermi 30x20x10 cm
- červenú stužku
Postup
Vo vlažnom mlieku s lyžicou kryštálového cukru necháme z droždia vykysnúť kvások. V miske potom Z múky, vanilínového cukru, zvyšného kryštálového cukru, soli, žĺtkov a 120 g masla vypracujeme vláčne cesto (musí sa odliepať od stien nádoby). Na záver do cesta vmiešame hrozienka, ktoré sme predtým namočili do vody alebo tuzemáku, aby zmäkli. Cesto necháme ešte kysnúť na teplom mieste približne 20 minút.
Vykysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a odrežeme z neho 1 menší kúsok, ktorý si odložíme. Zvyšné cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm, natrieme naň 100 g masla a posypeme škoricovým cukrom. Cesto zrolujeme ako závin a nakrájame na kolieska.
Formu dôkladne vytrieme zvyšným maslom a bohato posypeme zvyšným škoricovým cukrom okrem miesta, kde je hlava. Sem natlačíme cesto, ktoré sme si predtým odložili. Do tela barančeka poukladáme zrolované kolieska. Prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť ešte asi 20 minút. Barančeka pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 40 minút. Po dopečení ho necháme trochu vychladnúť, až potom preklopíme.
Servírovanie
Pred podávaním posypeme barančeka práškovým cukrom a uviažeme mu mašličku.