Vichyssoise (studená zemiakovo-pórová polievka)
- 500 g zemiakov
- 700 g póru
- 3 lyžice masla Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymianu
- 1 bobkový list Mikado
- 700 – 800 ml zeleninového alebo hydinového vývaru
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Potrebujeme
- tyčový mixér
Postup
Očistené zemiaky pokrájame na kocky a opražíme v hrnci, v ktorom sme rozohriali 2 lyžice masla. Po chvíli pridáme bielu časť póru (asi 650 g) nakrájanú na kolieska. Ochutíme soľou, čiernym korením, tymianom a bobkovým listom.
Podlejeme 700 ml zeleninového vývaru. Varíme pod pokrievkou na miernom plameni, kým zelenina nezmäkne (približne 20 minút).
Bobkový list a tymian vyberieme a polievku rozmixujeme. Pridáme smotanu a zvyšný vývar. Polievku necháme vychladnúť a potom ju dáme do chladničky.
Zvyšný kúsok póru nakrájaného na kolieska orestujeme na zvyšnom masle a osolíme.
Servírovanie
Polievku servírujeme studenú, ozdobenú orestovaným pórom. Na záver môžeme posypať čerstvo namletým čiernym korením.
Tip: Polievku môžete servírovať aj teplú.