Zelerová krémová polievka s krutónmi
Suroviny
- 2 cibule
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna
- 20 g masla Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička rasce Kania (ideálne rímskej rasce)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 zeler (cca 620 g po očistení)
- 1 zemiak (cca 300 g)
- 2 jablká
- 1,2 l vody
Servírovanie:
- smotana na šľahanie Pilos
- krutóny/pečivo
Potrebujeme
- stredne veľký kastról, strúhadlo, sitko
POSTUP
Očistené cibule nakrájame na drobno. V kastróle rozohrejeme olej s maslom. Pridáme nakrájané cibule a opekáme 5 minút. Pridáme nakrájaný cesnak, drvenú rascu, soľ a štipku čierneho korenia. Miešame ďalšiu minútu.
Zeler a zemiak očistíme a nastrúhame nahrubo. Jablká aj so šupkou nastrúhame. Všetko spolu pridáme do hrnca s cibuľovým základom. Opekáme a miešame 10 minút. Zalejeme vodou a pod pokrievkou na miernom ohni varíme polhodinu.
Po dovarení všetko rozmixujeme ponorným mixérom a pre krémovejšiu konzistenciu ešte prepasírujeme cez husté sito.
Servírovanie
Zelerovú krémovú polievku servírujeme pokvapkanú olivovým olejom, posypanú čerstvo namletým čiernym korením, ozdobenú lyžicou vyšľahanej smotany bez cukru a doplnenú krutónmi.
Tip: Môžeme pridať aj bylinky, čerstvé klíčky alebo pečivo. Smotanu môžeme priliať aj priamo do rozmixovanej polievky a následne ju ešte krátko prevariť. Olivový olej môžeme nahradiť balzamikovým octom, tekvicovým, sezamovým, avokádovým či iným chuťovo výraznejším druhom oleja.