Zapečený baklažán s mletým mäsom a mozzarellou
- 600 g mletého mäsa mix XXL
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 2 baklažány
- čerstvá bazalka
- 250 g mozarelly Lovilio
- syr Grana Padano Lovilio
Potrebujeme
- kuchynské utierky
- grilovaciu panvicu
- 2 menšie zapekacie misky
- strúhadlo
Ragú z mletého mäsa
Očistenú cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a orestujeme v hrnci na troche olivového oleja dozlatista. Pridáme mleté mäso, ktoré rukami rozdrobíme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a čiernym korením. Keď je mäso orestované, podlejeme ho suchým bielym vínom a počkáme, kým sa odparí alkohol. Potom pridáme lúpané paradajky z konzervy a ragú ešte chvíľu dusíme na miernom ohni.
Zapečený baklažán
Umyté a osušené baklažány pozdĺžne nakrájame na hrubšie plátky. Dôkladne ich osolíme a necháme 5 minút odstáť, aby sme ich zbavili horkosti. Potom baklažány osušíme papierovými utierkami a grilujeme na rozohriatej grilovacej panvici na troche olivového oleja dozlatista.
Na dno zapekacej misy položíme plátok grilovaného baklažánu, pridáme mäsové ragú, nahrubo natrhané lístky čerstvej bazalky, 2 - 3 plátky mozzarelly. Vrstvíme v rovnakom poradí, kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme mozarellou a najemno nastrúhaným syrom grana padano.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 °C približne 5 minút.
Servírovanie
Na záver ozdobíme lístkami bazalky. Ako príloha sa hodí ľahký rukolový šalát, ochutený olivovým olejom a citrónovou šťavou.