Zapekaná sedliacka žeml'a so špenátom, salámou a šampiňónmi
- 6 sedliackych žemlí
- 200 g salámy Nitran Pikok
- 3 lyžice masla Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- 1 cibuľa
- 10 šampiňónov
- 400 ml mlieka Pilos
- 5 vajec
- 150 g syra gouda Bluedino
- 3 hrste čerstvého špenátu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Postup
Salámu nakrájame na menšie kúsky a opečieme nasucho na rozpálenej panvici dozlatista. Salámu vyberieme na tanier. Na tú istú panvicu pridáme maslo, nadrobno nasekaný cesnak, lístky rozmarínu, cibuľu a šampiňóny nakrájané na väčšie kúsky. Restujeme približne 10 minút. Potom stiahneme z ohňa a necháme trochu vychladnúť.
Medzitým si v miske vymiešame mlieko s vajíčkami. Do zmesi pridáme na menšie kúsky nakrájané sedliacke žemle, orestovanú salámu a šampiňóny. Na záver primiešame na kocky nakrájaný alebo nastrúhaný syr gouda a umytý a osušený špenát. Ochutíme soľou a čiernym korením. Zmes rovnomerne rozložíme do zapekacej misy vymastenej maslom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 25 minút.
TIP: Salámu môžete nahradiť napr. delikatesnou slaninou Dulano.
SEDLIACKA ŽEMĽA
Chrumkavá kôrka ukrývajúca chutnú pšenično-zemiakovú striedku.