Zapekané zemiaky s mletým mäsom, syrom a olivami
- 500 g mletého mäsa mix
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Mikado
- 200 ml suchého červeného vína
- 125 g neúdeného kráľovského syra Bluedino
- 1 hrsť čiernych olív bez kôstok Baresa
- 700 g zemiakov
- 1 hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- zapekaciu misu
Postup
Zapekané zemiaky s mletým mäsom
Na rozohriatu panvicu pridáme väčšie množstvo olivového oleja, na ktorom orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Z vetvičky rozmarínu otrháme lístky, nakrájame ich na menšie časti a pridáme ich restovať na panvicu.
Cibuľu a cesnak opečieme dozlatista. Pridáme mleté mäso, ktoré rozdrobíme na menšie kúsky. Okoreníme a osolíme. Keď je mäso opečené, pridáme 2 lyžice paradajkového pretlaku, dobre premiešame a restujeme asi 2 minúty. Podlejeme suchým červeným vínom a na miernom plameni dusíme.
Pokým sa mäso restuje, pripravíme si zemiakové hranolčeky. Očistené zemiaky nakrájame na hranolčeky a opečieme na druhej panvici na olivovom oleji dozlatista.
Na dno zapekacej misy rozložíme približne polovicu hranolčekov, na ktoré rozprestrieme mäsovú zmes. Na ňu rovnomerne rozložíme na kocky nakrájaný syr a prikryjeme druhou časťou zemiakov tak, aby bolo vidno kocky syra aj mäso. Osolíme a pridáme celé čierne olivy. Zapekáme v predhriatej rúre pri 210 °C asi 10 – 15 minút, kým sa syr nerozpustí.
Servírovanie
Zapekané zemiaky s mletým mäsom môžeme pred podávaním posypať petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno. Ako príloha sa výborne hodí miešaný listový šalát.