Zemiakové placky (rösti) s hlivovou omáčkou a mäsom
- 600 g morčacích pŕs vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- rastlinný olej Vita D´or
- 30 g masla Pilos
- 200 g hlivy ustricovej
- ½ cibule
- celá rasca Mikado
- 100 ml suchého bieleho vína
- 100 ml kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- čerstvá petržlenová vňať
- 400 g zemiakov
- 50 g anglickej slaniny Pikok
POSTUP
POTREBUJEME
- kuchynský špagát
- zapekaciu misu
- kuchynský teplomer so sondou
- strúhadlo
- okrúhlu formička
- alobal
Morčacie prsia
Umyté a očistené morčacie prsia osolíme, okoreníme a previažeme kuchynským špagátom, aby držali tvar. Takto pripravené mäso opečieme zo všetkých strán na rozohriatej panvici na troche olivového oleja. Mäso s výpekom preložíme do zapekacej misy a podlejeme trochou vody. Do mäsa zapichneme teplomer a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme, kým jeho vnútorná teplota vystúpi na 70 °C. Morčacie prsia prikryjeme alobalom a necháme chvíľu odpočívať, potom odstránime špagát a nakrájame na plátky.
Hlivová omáčka
Na rozohriatej panvici s olejom rozpustíme maslo a sprudka opečieme hlivu natrhanú na prúžky. Pridáme najemno nasekanú cibuľu, rascu a ďalej restujeme. Podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol.Osolíme, okoreníme, prilejeme vývar a smotanu. Omáčku necháme krátko prevariť a pred podávaním ju dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Zemiakové placky (rösti)
Zemiaky upečieme v rúre do polomäkka, ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Zmiešame ich so slaninou nakrájanou na kocky, nasekanou petržlenovou vňaťou a osolíme. Pomocou formy vytvarujeme okrúhle placky, ktoré jemne pritlačíme. Potom formu zložíme a placky opečieme na rozohriatej panvici s trochou olivového oleja dozlatista.
Servírovanie
Morčacie prsia podávame nakrájané na plátky so zemiakovými plackami a hlivovou omáčkou dozdobené petržlenovou vňaťou.