Zemiakové placky (rösti) so zubáčom na masle
- 2 veľké zemiaky
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka majoránu Mikado
- olivový olej Primadonna
- 200 g kyslej smotany Pilos (18%)
- 1/4 červenej papriky
- 1 lyžica kapár Freshona
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica medu Maribel
- 1 citrón
- 2 filety zo zubáča
- 1 lyžica masla Pilos
Postup
POTREBUJEME
- panvicu na lievance
- sitko
- strúhadlo
Zemiakové rösti
Očistené a umyté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle. Preložíme ich do sitka a necháme odkvapkať. Potom ich preložíme do misky a pridáme k nim odkvapkaný škrob. Osolíme, okoreníme, pridáme nastrúhaný cesnak a štipku majoránu. Premiešame. Placky pečieme na rozohriatej panvici na lievance s väčším množstvom olivového oleja z oboch strán do zlatohneda.
Smotanový dresing
Umytú a osušenú papriku ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na drobné kocky. V miske zmiešame kyslú smotanu, nakrájanú papriku, kapary, nasekanú bazalku a med. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Dôkladne premiešame a necháme chvíľu odpočívať v chladničke.
Zubáč na masle
Umyté a osušené filety ochutíme soľou a korením iba na strane s kožou. Opečieme ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom najskôr na strane s kožou. Môžeme ich jemne pritlačiť obracačkou, aby sa koža opiekla rovnomerne. Keď je koža chrumkavá, zubáča otočíme a pridáme k nemu maslo, citrónovú šťavu a stiahneme z ohňa. Necháme chvíľu dôjsť na panvici.
Servírovanie
Zemiakové placky servírujeme s opečeným zubáčom a smotanovým dresingom.