Zmrzlinové veterníky
Cesto
- 250 ml vody
- 70 g masla
- štipka soli Belbake
- 150 g hladkej múky Belbake
- 2 vajíčka
Plnka
- 500 ml vanilkovo – čokoládovej zmrzliny Ballino
Čokoládová poleva
- 50 g čokolády na varenie Fin Carré (52 % kakaa)
- 50 g masla
Na ozdobenie
- čerstvé jahody
Potrebujeme
- šľahací mixér
- plech na pečenie s rozmermi 35 x 40 cm
- papier na pečenie
- cukrárske vrecko
Cesto
Vodu, maslo a soľ privedieme v hrnci k varu. Za stáleho miešania prisypeme naraz všetku múku. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutého cesta po jednom zašľahávame celé vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame väčšie kopčeky. Pečieme ich v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 30 minút. Po dopečení necháme veterníky úplne vychladnúť a prekrojíme ich na polovicu.
Čokoládová poleva
Čokoládu necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Potom pridáme maslo a dôkladne premiešame, aby vznikla lesklá, hladká poleva.
Zmrzlinové veterníky
Na spodnú časť cesta dáme zmäknutú zmrzlinu, prikryjeme vrchnou časťou cesta, pokvapkáme čokoládou, dozdobíme jahodou a ihneď podávame.