7
5
Čokoládová bábovka s bourbonom a hruškami

Čokoládová bábovka s bourbonom a hruškami

1 h 0 m
12 porcií

 

Bábovka

  • 140 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa)
  • 25 g rozpustnej kávy Bellarom
  • 30 g kakaa Belbake
  • 220 ml bourbon whiskey Western Gold
  • 230 ml vody
  • 230 g zmäknutého masla Pilos
  • 300 g kryštálového cukru Belbake
  • 1 lyžička soli Belbake
  • 3 vajíčka
  • 260 g polohrubej múky Belbake
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
  • 400 g očistených hrušiek nakrájaných na malé kocky

 

Poleva

  • 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 100 g horkej čokolády Fin Carré (50 % kakaa)

 

Hruškové chipsy

  • 50 ml vody
  • 50 g kryštálového cukru Belbake
  • 2 hrušky

POSTUP

POTREBUJEME

  • misku na vodný kúpeľ
  • robot s nadstavcom metlička
  • metličku na šľahanie
  • sitko
  • stierku
  • formu na bábovku

 

Bábovka

Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, kávu a kakao v bourbone s vodou a rozmiešame dohladka. Maslo nakrájané na kocky vyšľaháme s cukrom do peny. Prisypeme soľ a po jednom zašľaháme vajíčka.

 

Do pripravenej maslovej peny za stáleho šľahania striedavo pridávame rozpustenú čokoládu a preosiatu múku s práškom do pečiva. Do vymieseného cesta ručne zapracujeme očistené hrušky nakrájané na kocky. Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy a pečieme pri 170 °C približne 1 hodinu.

 

Tip: Či je cesto upečené, vyskúšame špáradlom. Ak ostane suché, bábovka je upečená.

 

Bábovku necháme vychladnúť vo forme približne 30 minút.

 

Čokoládová poleva

Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalejeme nasekanú čokoládu a necháme chvíľu odstáť. Potom dôkladne rozmiešame na hladkú lesklú polevu - ganache.

 

Hruškové chipsy

Do uvarenej vody s cukrom namočíme tenké plátky hrušiek (približne 1 mm široké) a necháme usušiť v rúre vyhriatej na 110 °C asi 3 hodiny.

 

Servírovanie

Bábovku vyklopíme, polejeme čokoládovou polevou a dozdobíme hruškovými čipsami.

 

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    07. október 2020, 17:12

    Výborný recept. Cesto je dosť tekuté, preto treba piecť dlhšie (mne to trvalo 1:10 hod), ale výsledok stojí zato. Veľmi jemná bábovka, budem robiť znova :)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    10. máj 2020, 14:05

    dobrý den. bábovka velmi chutná, jemná chuť alkoholu i kávy

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    15. február 2020, 11:28

    Dobrý deň, včera som skúšala,len miesto hrušiek som dala jablká. Zaujímavá chuť,kde je výrazne cítiť alkoholová príchuť, vláčne brownies pripomínajúce cesto,myslím,že aj jablká sú OK. Doba pečenia však nebola 1hod, ale asi až 1h40min.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. december 2019, 17:27

    Včera som ju skúšala upiecť. Bábovka je vláčna, plná čokolády, veľmi chutná a je presne tak akurát sladká. Namiesto bourbonu som ale dala mlieko a vanilkovú arómu. Chuť to vôbec nepokazilo a navyše je krásna aj na pohľad.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    20. november 2019, 14:42

    bábovku som piekla, vynechala som len polevu a tie chipsy a bola veľmi dobrá a chutná, hodí sa hlavne ku káve, cesto má takú hustú konzistenciu kvôli tej čokoládovej zmesi a pripomína skôr brownies

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať