Čokoládová bábovka s bourbonom a hruškami
Bábovka
- 140 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa)
- 25 g rozpustnej kávy Bellarom
- 30 g kakaa Belbake
- 220 ml bourbon whiskey Western Gold
- 230 ml vody
- 230 g zmäknutého masla Pilos
- 300 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 3 vajíčka
- 260 g polohrubej múky Belbake
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 400 g očistených hrušiek nakrájaných na malé kocky
Poleva
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 100 g horkej čokolády Fin Carré (50 % kakaa)
Hruškové chipsy
- 50 ml vody
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 2 hrušky
POSTUP
POTREBUJEME
- misku na vodný kúpeľ
- robot s nadstavcom metlička
- metličku na šľahanie
- sitko
- stierku
- formu na bábovku
Bábovka
Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu, kávu a kakao v bourbone s vodou a rozmiešame dohladka. Maslo nakrájané na kocky vyšľaháme s cukrom do peny. Prisypeme soľ a po jednom zašľaháme vajíčka.
Do pripravenej maslovej peny za stáleho šľahania striedavo pridávame rozpustenú čokoládu a preosiatu múku s práškom do pečiva. Do vymieseného cesta ručne zapracujeme očistené hrušky nakrájané na kocky. Cesto nalejeme do maslom vymazanej a múkou vysypanej formy a pečieme pri 170 °C približne 1 hodinu.
Tip: Či je cesto upečené, vyskúšame špáradlom. Ak ostane suché, bábovka je upečená.
Bábovku necháme vychladnúť vo forme približne 30 minút.
Čokoládová poleva
Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalejeme nasekanú čokoládu a necháme chvíľu odstáť. Potom dôkladne rozmiešame na hladkú lesklú polevu - ganache.
Hruškové chipsy
Do uvarenej vody s cukrom namočíme tenké plátky hrušiek (približne 1 mm široké) a necháme usušiť v rúre vyhriatej na 110 °C asi 3 hodiny.
Servírovanie
Bábovku vyklopíme, polejeme čokoládovou polevou a dozdobíme hruškovými čipsami.