Bon appétit, priatelia!
Zavrime oči a prenesme sa na chvíľu do labužníckeho Francúzska. Kuchyňa galského kohúta je známa svojou rozmanitosťou a považuje sa za najoriginálnejšiu kuchyňu vďaka svojej pestrosti, vysokej úrovni prípravy, estetickému vzhľadu a spôsobu servírovania. Francúzi si radi doprajú. Ich stolovanie je hotový obrad a trvá aspoň dve hodiny. Chod tvorí predjedlo, hlavné jedlo, zelenina a dezert. Práve zelenina je neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne. Najobľúbenejší je špenát, špargľa, fazuľové struky a cibuľa. Zelenina sa podáva naozaj na všetky možné spôsoby od zapekanej, grilovanej až po surovú v šalátoch. U nás je asi najznámejšie a najobľúbenejšie tzv. francúzske lečo – ratatouille. Francúzi sú aj milovníci mäsa, predovšetkým hydiny, diviny a králičieho mäsa, ktoré sa považuje za národné jedlo. Vynikajúcou delikatesou sú známe francúzske paštéty, pripravované z obličiek a pečení. Bol by hriech nespomenúť ich vášeň pre ryby a rôzne morské plody. Ďalším typickým prvkom francúzskej kuchyne sú rôzne korenia – od čierneho po bobkový list. Uplatnenie si našli aj obľúbené vínne a ovocné octy a typické francúzske horčice. Zvláštnosťou francúzskej kuchyne je, že polievky sa podávajú až večer po predkrme. Najznámejšou francúzskou polievkou je „cibuľačka“. Veľkej obľube sa tešia aj rôzne druhy krémových polievok. Nemôžeme zabudnúť na francúzske majstrovstvo vo výrobe syrov. Najznámejším je rokfort, pokladaný za kráľa syrov, aj camembert. Tento národ rád vypeká. Vďaka Francúzom sme objavili i u nás populárny slaný koláč – quiche. A o tom, že Francúzi sú milovníci sladkého, niet pochýb. Za všetko hovoria ich lahodné palacinky. Ešte stále neveríte? Tak varte a potom uveríte.
Francúzska cibuľová polievka zapečená so syrom brie
Quiche s kozím syrom a brokolicou