0

Farebný Balkán

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Určite si veľa z vás bude aj tento rok užívať Jadranské a Čierne more na Balkáne. Dovolenku bez ochutnávania miestnych špecialít si hádam ani nevieme predstaviť. A tie balkánske sa naozaj oplatí vyskúšať! Pre balkánsku kuchyňu je charakteristická rozmanitosť a pohostinnosť. Ovplyvnená je rôznymi kultúrami, zvykmi a náboženstvami. Čím viac sa ocitnete na východe, tým viac pocítite orientálny vplyv. Pre túto kuchyňu je typické baranie, jahňacie mäso a hydina, ktoré sa najčastejšie pripravujú na rošte a voľnom ohni. Prímorské krajiny Balkánu zase obľubujú ryby a veľa zeleniny na čele s cibuľou, cesnakom, paradajkami, paprikou a baklažánom. Balkánci tiež milujú syry a jogurty. No predovšetkým čerstvé a sušené bylinky – tymian, saturejka, mäta, šalvia, estragón, bazalka, majorán a bobkový list, dodávajú jedlám ten pravý balkánsky šmrnc. Domáci kladú dôraz na to, aby menu, ktoré sa dostane na stôl, bolo kompletné – od predjedla po sladký múčnik so šálkou kávy pripravovanej v džezve. Najznámejším dovolenkovým jedlom balkánskeho polostrova je určite burek, slaný koláč z lístkového cesta, plnený syrom, zemiakmi či mletým mäsom alebo ďalší vynikajúci slaný koláč banitsa. Domáci aj turisti si tiež radi pochutnajú na čevapčiči alebo ražniči a chýbať nemôže ani svetoznáma moussaka. Že sa už neviete dočkať na tieto voňavé dovolenkové špeciality? Nalaďte sa na dovolenkovú vlnu a pripravte si s nami najznámejšie balkánske špeciality už teraz!

Balkánsky koláč Banitsa

Kofty s paradajkami, olivami a bazalkou

Musaka z mletého mäsa

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať