Farebný Balkán
Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Určite si veľa z vás bude aj tento rok užívať Jadranské a Čierne more na Balkáne. Dovolenku bez ochutnávania miestnych špecialít si hádam ani nevieme predstaviť. A tie balkánske sa naozaj oplatí vyskúšať! Pre balkánsku kuchyňu je charakteristická rozmanitosť a pohostinnosť. Ovplyvnená je rôznymi kultúrami, zvykmi a náboženstvami. Čím viac sa ocitnete na východe, tým viac pocítite orientálny vplyv. Pre túto kuchyňu je typické baranie, jahňacie mäso a hydina, ktoré sa najčastejšie pripravujú na rošte a voľnom ohni. Prímorské krajiny Balkánu zase obľubujú ryby a veľa zeleniny na čele s cibuľou, cesnakom, paradajkami, paprikou a baklažánom. Balkánci tiež milujú syry a jogurty. No predovšetkým čerstvé a sušené bylinky – tymian, saturejka, mäta, šalvia, estragón, bazalka, majorán a bobkový list, dodávajú jedlám ten pravý balkánsky šmrnc. Domáci kladú dôraz na to, aby menu, ktoré sa dostane na stôl, bolo kompletné – od predjedla po sladký múčnik so šálkou kávy pripravovanej v džezve. Najznámejším dovolenkovým jedlom balkánskeho polostrova je určite burek, slaný koláč z lístkového cesta, plnený syrom, zemiakmi či mletým mäsom alebo ďalší vynikajúci slaný koláč banitsa. Domáci aj turisti si tiež radi pochutnajú na čevapčiči alebo ražniči a chýbať nemôže ani svetoznáma moussaka. Že sa už neviete dočkať na tieto voňavé dovolenkové špeciality? Nalaďte sa na dovolenkovú vlnu a pripravte si s nami najznámejšie balkánske špeciality už teraz!