Špargľové variácie
Špargľa sa označuje za kráľovnú jari. A ako s kráľovnou s ňou treba aj zaobchádzať. Na prípravu by nemala čakať pridlho. Ak sa predsa len rozhodnete špargľu skladovať, odporúčame zabaliť ju neolúpanú do vlhkej utierky a odložiť do chladničky, kde na vás počká maximálne 3 dni. V našich končinách sa najčastejšie stretnete so zelenou a bielou špargľou. Odlišujú sa nielen farbou, ale aj chuťou. Biela dozrieva pod zemou a zelená sa teší slnečným lúčom na povrchu. Čerstvú špargľu odhalíte jednoducho, pri pokuse ohnúť ju sa ľahko zlomí. Variť ju odporúčame „postojačky“ so štipkou soli – vtedy jej tvrdšie spodné časti dostatočne zmäknú a, naopak, vrchné púčiky nad hladinou si vďaka jemnej pare zachovajú chrumkavosť. Objavte jej mnohostranné využitie v receptoch a užite si naplno jej sezónu, ktorá sa práve začína. Tak varte, pečte, kombinujte a predovšetkým vychutnávajte jar
Vykostené kuracie stehná so špargľou a pečienkami
Grécky šalát so špargľou a syrom halloumi
Pečené kura s hubami a so špargľou