Baklažánová nátierka – Baba Ganoush
Suroviny
- 2 baklažány
- olivový olej Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z ½ citróna
- štipka mletej rasce Kania
- 2 lyžice sezamovej pasty - tahini
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
zapekaciu misu, sekací mixér
POSTUP
Baklažány pozdĺžne prekrojíme na polovice a rezom nahor uložíme do zapekacej misy. Vrch potrieme olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 45 minút.
Upečené a vychladnuté baklažány zbavíme šupky a dužinu premiestnime do širšieho kuchynského mixéra. Pridáme strúčiky cesnaku, citrónovú šťavu, štipku mletej rasce a rozmixujeme dohladka. Na záver pridáme do mixéra aj sezamovú pastu – tahini, štipku soli a ešte raz premixujeme.
Tip: Pozri si ako pripraviť domácu sezamovú pastu.
Servírovanie
Baklažánovú nátierku rozotrieme na tanier, polejeme olejom a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Môžeme dozdobiť sezamom, zrnkami maku alebo čili.
Tip: Baklažánová nátierka Baba Ganoush je vhodná ako predjedlo alebo chuťovka studenej kuchyne. Môžeme ju servírovať s chrumkavými hriankami, zeleninovým šalátom, olivami alebo si k nej upiecť nakrájanú tortillu s mletou paprikou.