Boršč s kyslou smotanou
- 100 g kyslej smotany Pilos
- 150 g hovädzieho mäsa (napr. hovädzie zadné)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 50 g mrkvy
- 50 g petržlenu
- 50 g zeleru
- 3 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Mikado
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 1 cibuľa
- 2 lyžice rastlinného oleja Promienna
- 50 g bravčovej slaniny vcelku Dulano
- 2 strúčiky cesnaku
- asi 1 l hovädzieho vývaru
- 50 g kyslej kapusty Chira
- 150 g sterilizovanej červenej repy Freshton
- asi 100 ml nálevu z červenej repy
- 2 lyžice sterilizovaného chrenu Mikado
- 2 lahôdkové cibuľky
Potrebujeme
- plátno
- niť
Boršč
Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na kocky a dáme variť do zľahka osolenej vody asi na 1 hodinu domäkka. Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen a zeler) očistíme, umyjeme a tiež nakrájame na kocky. Do plátna zabalíme divoké korenie (bobkový list, guľôčky celého čierneho a nového korenia), zľahka stlačíme a zaviažeme niťou.
Ošúpanú cibuľu nakrájame nahrubo a speníme v hrnci na rozpálenom oleji. Potom pridáme kocky slaniny a na plátky nakrájaný cesnak. Krátko restujeme a pridáme nakrájanú koreňovú zeleninu. Opäť krátko restujeme a následne podlejeme vývarom. Do polievky vložíme plátno s korením a necháme prevariť. Osolíme podľa chuti. Keď zelenina zmäkne, pridáme nahrubo nasekanú kyslú kapustu, varené hovädzie mäso a na menšie kúsky nakrájanú sterilizovanú červenú repu aj s nálevom. Necháme prevariť.
Ochutená kyslá smotana Kyslú smotanu zmiešame v miske s chrenom a s najemno nasekanou lahôdkovou cibuľkou. Osolíme podľa chuti.
Servírovanie
Boršč podávame v hlbokom tanieri s lyžicou ochutenej kyslej smotany.