Bravčové pliecko pečené s kožou, s rozmarínovou omáčkou a batatmi
Suroviny
- 3 mrkvy
- 3 petržleny
- 1 menší zeler
- 1,5 kg bravčového pliecka s kožou
- soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 2 cibule
- čerstvý rozmarín
- 400 ml bieleho suchého vína
- 1,5 kg batatov
- olivový olej Primadona
- 2 citróny
- 80 g masla Pilos
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 1 miešaný listový šalát
Potrebujeme
- pekáč, veľký plech, papier na pečenie, sitko, metličku
POSTUP
Do pekáča dáme na väčšie kusy nakrájané mrkvy, petržleny a zeler.
Kožu na mäse narežeme do tvaru mriežky, osolíme, okoreníme a spolu s plátkami cibúľ prihodíme k zelenine. Posypeme nasekaným rozmarínom, zalejeme vínom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 2 – 3 hodiny. Neskôr teplotu znížime. Počas celej doby pečenia polievame vlastným výpekom.
Očistené bataty nakrájame na menšie kúsky a preložíme do misy. Prelejeme olejom a dochutíme soľou, korením a nasekaným rozmarínom. Premiešame a preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme plátky jedného citróna a pečieme približne 30 minút dozlatohneda.
Upečené mäso preložíme na tanier.
Omáčku scedíme do hrnca a privedieme do varu. Zeleninu prepasírujeme cez sitko.
Tip: Ak je omáčky málo, prilejeme vodu.
Nadbytočný tuk z omáčky pozbierame lyžicou. Zalejeme zlatistou zápražkou, ktorú pripravíme v menšom kastróle, z oleja, masla a múky. Omáčku miešame metličkou, aby nám nevznikli hrudky. Pred koncom dochutíme šťavou z polovice citróna, nasekaným rozmarínom a podľa chuti soľou a korením.
Servírovanie
Bravčové pliecko nakrájame na plátky a servírujeme s batatmi a hrsťou miešaného šalátu ochuteného šťavou z polovice citróna, olejom, soľou a korením. Na záver prelejeme omáčkou.