Bravčové ragú s jablkami
- 800 g bravčových kociek na guláš
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 lyžice hladkej múky
- rastlinný olej Promienna
- 50 g slaniny na kocky Dulano
- 2 cibule
- 6 strúčikov cesnaku
- 100 g mrkvy
- 100 ml suchého bieleho vína
- 4 bobkové listy Mikado
- 4 vetvičky rozmarínu
- 200 ml jablkovej šťavy Dizzy (100%)
- 500 ml kuracieho (alebo hovädzieho) vývaru
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 2 jablká
Potrebujeme
- hlbšiu panvicu s pokrievkou
Postup
Bravčové ragú
Bravčové kocky osolíme, okoreníme a poprášime hladkou múkou. Opečieme ich na rozpálenej panvici na rastlinnom oleji zo všetkých strán dozlatista. Potom ich preložíme do misky.
V tej istej panvici orestujeme slaninu nakrájanú na kocky, nadrobno nasekanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak. Po chvíli pridáme mrkvu nakrájanú na kocky a podlejeme suchým bielym vínom. Keď sa víno odparí, pridáme bobkové listy, rozmarín a prilejeme jablkovú šťavu. Do panvice pridáme vopred orestované bravčové kocky a podlejeme vývarom, tak aby bolo mäso zakryté. Dusíme pod pokrievkou asi 40 minút domäkka. Na záver zjemníme maslom.
Karamelizované jablká
Umyté a ošúpané jablká nakrájame na mesiačiky. Na panvici necháme skaramelizovať cukor. Keď sa cukor rozpustí, stíšime plameň, pridáme jablká a pomocou varechy ich obalíme v karameli.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme bravčové ragú a ozdobíme mesiačikmi karamelizovaných jabĺk. Ako príloha sa hodí dusená ryža alebo opekané zemiaky s rozmarínom.