Bulgurový šalát s kuracími stehnami
- 1 kg kuracích horných stehien
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
- olivový olej Primadonna
- čerstvý tymian
- 7 strúčikov cesnaku
- 2 citróny
- 200 ml suchého bieleho vína alebo vody
- 100 g bulguru Campo Largo
- 1 veľký baklažán
- 1 cuketa
- 2 stopky stropkového zeleru
- 250 g cherry paradajok (červené, žlté)
- 1 hrsť orechov kešu Alesto
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- sitko
- veľkú panvicu
Umyté a osušené mäso vložíme do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme tymian, citrón a 3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky. Podlejeme bielym vínom alebo vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 40 minút. Počas pečenia polievame výpekom. Bulgur varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút bez pokrievky. Potom ho precedíme, prepláchneme a necháme odkvapkať. Baklažán nakrájame na kocky, osolíme a necháme 10 minút „vypotiť“. Medzitým nakrájame na rovnako veľké kocky aj cuketu. Stopkový zeler nakrájame nadrobno a cherry paradajky na polovice alebo štvrtiny. Zvyšný cesnak nasekáme nadrobno. Baklažán po 10 minútach opláchneme studenou vodou a osušíme. Začneme ho opekať na olivovom oleji, po chvíli pridáme cuketu, okoreníme a za občasného miešania orestujeme dozlatista. Neskôr pridáme zeler a cesnak, na záver paradajky. Dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. V druhej panvici opečieme orechy kešu. Bulgur preložíme do väčšej misy, pridáme restovanú zeleninu a nasekané orechy kešu. Posypeme nasekanou lahôdkovou cibuľkou a zľahka premiešame.
Servírovanie
Jedlo podávame pokvapkané výpekom a dozdobené tymianom.