Červená šošovica so syrom feta a bylinkami
- 200 g syra feta Eridanous
- 250 g červenej šošovice
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 2 bobkové listy Mikado
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 2 papriky (žltá a červená)
- 4 – 5 stopiek stopkového zeleru
- 3 lahôdkové cibuľky
- 150 g cherry paradajok
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- bio olivový olej Primadonna
- biely vínny ocot Acentino (podľa chuti)
- 1 hrsť čerstvých byliniek (bazalka, petržlenová vňať, mäta)
- 125 g rukoly
Postup
POTREBUJEME
- sitko
Červenú šošovicu varíme vo vriacej osolenej vode spolu s bobkovými listami a cesnakom približne 4 – 5 minút. Dávame pozor, aby sa šošovica nerozvarila. Potom ju scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
Medzitým očistíme a umyjeme všetku zeleninu. Papriky, stopkový zeler a lahôdkovú cibuľku nakrájame na menšie kúsky. Cherry paradajky nakrájame podľa veľkosti na ¼ alebo ½. Nakrájanú zeleninu preložíme do väčšej misy, pridáme scedenú šošovicu, z ktorej sme vybrali bobkové listy a cesnak. Ochutíme soľou, korením, olivovým olejom a vínnym octom. Zľahka premiešame.
TIP: Vínny ocot môžeme nahradiť citrónovou šťavou.
Potom pridáme nadrobno nasekané bylinky a na väčšie kúsky nakrájanú fetu. Premiešame a podľa potreby dochutíme soľou, korením a vínnym octom.
Servírovanie
Šalát servírujeme za studena, ozdobený lístkami rukoly a pokvapkaný olivovým olejom. Môžeme ho podávať ako vegetariánske jedlo alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu alebo rybe.