Čokoládová torta s marakujou a kokosovým krémom
Korpus
- 400 g horkej čokolády J. D. Gross (70 %)
- 240 g masla Pilos
- 6 vajíčok
- 450 g kryštálového cukru Belbake
- 120 g strúhaného kokosu Belbake
- 60 g kakaa Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
Krém
- 200 g bielej čokolády Fin Carré
- 500 g mascarpone Lovilio
- 500 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 1 konzerva vychladeného kokosového mlieka
- 200 g strúhaného kokosu Belbake
Ešte budeme potrebovať:
- 10 marakují
- 300 g horkej čokolády J. D. Gross (70 %)
POTREBUJEME
- teplovzdornú misku
- šľahací mixér
- 3 tortové formy s priemerom 20 cm
- papier na pečenie
- 2 veľké cukrárske vrecká
Čas tuhnutia: 2 hodiny
Korpus
Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a rozpustíme spolu s maslom vo vodnom kúpeli. Cukor vyšľaháme s vajíčkami do hustej a svetlej peny. Zašľaháme vlažnú rozpustenú čokoládu s maslom. Na záver ručne vmiešame kokos zmiešaný s preosiatym kakaom a soľou.
Takto pripravené cesto rovnomerne nalejeme do 3 foriem vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri 170 °C približne 20 minút.
Tip: Správne upečený brownies je za horúca mäkký a akoby nedopečený a na povrchu popraskaný.
Upečený brownie korpus necháme najprv vo formách vychladnúť a neskôr zatuhnúť v chladničke.
Krém
Tip: Kokosové mlieko dáme na noc do chladničky, aby sa oddelila tuhá časť od tekutiny.
Bielu čokoládu nasekáme na menšie kúsky a necháme rozpustiť vo vodnom kúpeli. Mascarpone, smotanu a tuhú časť kokosového mlieka vyšľaháme mixérom do polotuha. Prilejeme vlažnú čokoládu a vyšľaháme dotuha. Na záver ručne primiešame strúhaný kokos. Krém preložíme do cukrárskeho vrecka a necháme chvíľu stuhnúť v chladničke.
Torta
Na brownie korpus nanesieme krém a naň lyžičkou vydlabeme dužinu z 3 marakují. Tento postup opakujeme aj s druhým korpusom. Prikryjeme tretím korpusom a vrch aj boky torty potrieme zvyšným krémom. Uhladíme a tortu dáme stuhnúť do chladničky.
Kým torta tuhne, pripravíme čokoládovú ozdobu. Papier na pečenie odstrihneme taký dlhý ako je obvod torty a o 2 cm širší ako je výška torty. Čokoládu nasekáme na drobné kúsky a rozpustíme na miernom ohni nad parou len do polovice (neprehriať nad 32 °C). Misku zložíme z pary a zvyšnú nerozpustenú čokoládu ručne vymiešame dohladka (čokoládu temperujeme, aby bola pevná a lesklá). Prelejeme ju do cukrárskeho vrecka, na ktorom odstrihneme tenkú špičku a krúživými pohybmi nanesieme na pripravený papier na pečenie.
Chvíľu počkáme, kým čokoláda jemne stuhne, nie však úplne, aby sme ju mohli obtočiť okolo torty. Jemne pritlačíme k bokom, aby sa prilepila na krém a dáme stuhnúť do chladničky. Až keď čokoláda úplne zatuhne, opatrne stiahneme papier na pečenie.
Na vrch torty vydlabeme dužinu z 2 marakují a zvyšné nakrájame na mesiačiky a tortu nimi dozdobíme. Na ozdobenie môžeme použiť aj kokosový orech.