Crème brûlée v koláčikoch z odpaľovaného cesta
Suroviny
Krém
- 500 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 6 žĺtkov
- 20 g Zlatého klasu
Cesto
- 60 ml vody
- 60 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- štipka soli Belbake
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 120 g masla Pilos
- 140 g polohrubej múky Belbake
- 5 vajec
- 30 g práškového cukru Belbake
Servírovanie
- 50 g trstinového cukru
- čerstvé maliny na ozdobu
Potrebujeme
metličku, potravinovú fóliu, robot s nadstavcom lopatka, cukrárske vrecko s hladkou špičkou, veľký plech, papier na pečenie, sitko, flambovaciu pištoľ
POSTUP
Krém
V hrnci na miernom ohni zohrejeme mlieko so smotanou a polovicou cukru. Zvyšný cukor vymiešame v miske so žĺtkami a Zlatým klasom dohladka. Do vaječnej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania varíme približne 5 minút, kým pripravíme riedky krém. Prelejeme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme vychladnúť.
Cesto
V hrnci necháme zovrieť vodu s mliekom, štipkou soli, kryštálovým cukrom a maslom. K vriacej zmesi prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme približne 2 - 3 minúty. Hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien hrnca presunieme do robota a za stáleho miešania na strednej rýchlosti necháme vychladnúť. Potom postupne primiešavame po jednom vajcia. Cestom naplníme cukrárske vrecko s hladkou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie ho nanesieme do tvaru tzv. pusiniek. Posypeme ich práškovým cukrom, jemne pokropíme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 25 minút.
Tip: Rúru počas pečenia neotvárame. Pri odpaľovanom ceste je vlhkosť, ktorá sa z neho odparuje, kľúčová. Správne upečené cesto zhnedne aj v jeho prasklinách.
Z upečených vychladnutých koláčikov zrežeme vrchy a vnútro vydlabeme tak, aby sme vytvorili misky. Naplníme ich krémom a povrch uhladíme.
Servírovanie
Tesne pred podávaním crème brûlée posypeme cukrom, ktorý skaramelizujeme flambovacou pištoľou a dozdobíme malinami.
Tip: Ak nemáme plynovú pištoľ, dáme crème brûlée posypané cukrom zapiecť do rúry pri vysokej teplote na funkcii gril.