Domáca zmrzlina s pusinkami a čokoládovou polievkou
Zmrzlina
- 30 ml vody
- 60 g čerstvej mäty
- 200 ml sladeného kondenzovaného mlieka Pilos
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g horkej čokoláda J. D. Gross (81 % kakaa)
Pusinky
- 150 g bielkov (zo 4-5 vajíčok)
- 180 g práškového cukru Belbake
Polievka
- 120 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa)
- 30 g holandského kakaa Belbake
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 250 ml plnotučné mlieko Pilos
- 20 ml tuzemáku Alliance
Na ozdobenie
- čerstvá mäta
- čokoládovo-mätové tabuľky Hatherwood
Postup
Potrebujeme
- mixér na smoothie
- sitko
- šľahací mixér
- strúhadlo
- cukrárske vrecko
- plech na pečenie
- papier na pečenie
Zmrzlina
Zmrzlinu pripravíme deň vopred, aby v mrazničke stuhla. Do mixéra nalejeme vodu, pridáme mätu, kondenzované mlieko a rozmixujeme. Zmes precedíme cez sitko a primiešame k vyšľahanej šľahačke. Pridáme najemno nastrúhanú čokoládu a prelejeme do mrazuvzdornej uzatvárateľnej misky. Zmrzlinu dáme stuhnúť do mrazničky do druhého dňa.
TIP: Na túto zmrzlinu nepotrebujeme zmrzlinovač, je krémová aj bez miešania.
Pusinky
Bielky šľaháme mixérom. Keď sa začne tvoriť pena, postupne prisypeme polovicu práškového cukru a vyšľaháme tuhý a lesklý sneh. Druhú polovicu cukru opatrne vmiešame do snehu ručne. Sneh naplníme do cukrárskeho vrecka a ozdobne nanášame na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 120 °C približne 1 hodinu.
Čokoládová polievka
Čokoládu nasekáme na menšie kúsky a nasypeme do mixéra. Pridáme kakao a zalejeme horúcou smotanou na šľahanie. Necháme minútu postáť, potom prilejeme studené mlieko, tuzemák a mixujeme, kým sa zmes napení.
Servírovanie
Na servírovanie si pripravíme hlboký tanier, do ktorého položíme pusinku a na ňu kopček zmrzliny. Dozdobíme mätovou čokoládkou a mätovým lístkom. Na záver do taniera nalejeme čokoládovú polievku.