Dusené hovädzie držky s fazuľami
Suroviny
- 3 mrkvy
- 3 petržleny
- 1 cibuľa
- 3 stonky stonkového zeleru
- olivový olej Primadonna
- 5 guľôčok nového korenia
- 3 bobkové listy Kania
- 2 štipľavé papričky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 hrsť sušených sliviek Alesto
- 1 hrsť sušených húb
- 100 g strakatej suchej fazule Campo Largo
- 300 g hovädzích držiek
- 100 ml červeného suchého vína
- 400 g krájaných lúpaných paradajok Baresa
- zeleninový vývar alebo voda (podľa potreby)
- 1 chlieb
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
hrniec, panvicu
Postup
Mrkvu, petržlen, cibuľu a stonkový zeler nakrájame nadrobno. Orestujeme ich v hrnci na oleji. Do základu prihodíme nové korenie, bobkové listy, 1 štipľavú papričku a 5 strúčikov nasekaného cesnaku. Prilejeme olej podľa potreby a restujeme, kým základ získa zlatistú farbu. Následne prihodíme nasekané sušené slivky, huby, deň vopred namočené a scedené fazule a držky. Podlejeme vínom a chvíľu varíme, kým sa z vína odparí alkohol. Pridáme paradajky z konzervy a následne zalejeme vývarom alebo vodou. Premiešame, zakryjeme pokrievkou a varíme, kým fazuľa a držky zmäknú, približne 45 minút. Chlieb nakrájame na krajce a opečieme ho na oleji dochrumkava.
Servírovanie
Dusené držky servírujeme v hlbokom tanieri. Po povrchu posypeme nasekanou cibuľkou a štipľavou papričkou a podávame s opečeným chlebom potretým cesnakom.