Grilovaná bravčová pečeň plnená balkánskym syrom
Suroviny
Pečeň
- 1 kg bravčovej pečene bez kosti
- keramický mlynček s korením Kania
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- 2 lyžice dijonskej horčice Kania
- 1 hrsť nasekaných byliniek (tymian, petržlenová vňať)
- 200 g balkánskeho syru Pilos
Príloha
- 800 g sladkých zemiakov (batát)
- 2 lyžice repkového oleja Vita D'or
- 3 strúčiky cesnaku
- 25 g čerstvého zázvoru
- 3 lyžice sójovej omáčky Vitasia
- 20 g limetkovej šťavy
- 50 g lahôdkovej cibuľky
- 50 g arašidov Alesto
Potrebujeme
- kovovú ihlu, gril, teplomer, alobal, liatinovú panvicu, strúhadlo
POSTUP
Pečeň
Bravčovú pečeň prekrojíme tak, aby sme získali čo najdlhšiu časť na roládu. Zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Posypeme nasekanými bylinkami a rozdrveným syrom. Mäso zrolujeme, prepichneme grilovacou ihlou a do rolády zapichneme teplomer.
Tip: Ak pečeň pripravujeme v klasickej kuchynskej rúre, mäso môžeme namiesto ihly zviazať špagátom.
Grilujeme na 200 °C, kým vnútorná teplota mäsa na teplomere nedosiahne 55 °C. Potom mäso vyberieme, zakryjeme alobalom a necháme dôjsť.
Pečené sladké zemiaky
Bataty nakrájame na malé pásiky a pečieme v chladnejšej časti grilu s priklopeným vekom. Keď sú sladké zemiaky skoro hotové, v grile rozpálime rajnicu alebo panvicu vhodnú na gril. Na slnečnicovom oleji speníme najemno nasekaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Ochutíme sójovou omáčkou, limetkovou šťavou a pridáme pečené zemiaky. Krátko premiešame, necháme skaramelizovať a prisypeme na kolieska nakrájanú lahôdkovú cibuľku.
Servírovanie
Porciu šalátu servírujeme s roládou nakrájanou na plátky. Nakoniec posypeme praženými arašidmi a ozdobíme pár lístkami byliniek.