Rezance z hovädzieho stehna s cesnakovo-smotanovou omáčkou
Suroviny
- 3 cibule
- 3 stonky stonkového zeleru
- olivový olej Primadonna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 600 g hovädzieho stehna
- 4 bobkové listy Kania
- 6 guľôčok nového korenia
- 5 strúčikov cesnaku
- čerstvý rozmarín
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 1 lyžica masla Pilos
- 1 kg zemiakov
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
hrniec
Postup
Cibuľu a stonkový zeler nasekáme nadrobno. Orestujeme ich v hrnci na oleji dozlatista. Osolíme, okoreníme a základ ďalej restujeme. Mäso očistíme, nakrájame na rezančeky a pridáme k základu. Prihodíme bobkové listy, nové korenie a nastrúhané strúčiky cesnaku, premiešame a ďalej restujeme, kým sa mäso mierne opečie. Orestované mäso zalejeme vodou po povrch mäsa, premiešame, šťavu ochutnáme a podľa potreby ochutíme soľou alebo korením. Zakryjeme pokrievkou a dusíme, kým mäso zmäkne, približne 60 minút. Prihodíme nasekaný rozmarín a ďalej dusíme. Prilejeme smotanu, zmiernime oheň, pridáme maslo a varíme, kým omáčka zhustne.
Zemiaky umyjeme a v šupke nakrájame na mesiačiky. Preložíme do misy, ochutíme olejom, soľou a korením a preložíme do zapekacej misy alebo na plech. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút. Upečené zemiaky necháme ešte dôjsť vo vypnutej rúre.
Servírovanie
Rezance z hovädzieho stehna servírujeme s pečenými zemiakmi preliate cesnakovo-smotanovou omáčkou. Na záver posypeme nasekanou lahôdkovou cibuľkou.