Jablkovo-mrkvový koláč zo špaldovej múky s hrozienkami
Suroviny
Cesto
- 180 g masla Pilos
- 80 g práškového cukru Belbake
- štipka soli Kania
- 2 žĺtky
- 300 g špaldovej múky Belbake
- 12 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Kania
Náplň
- 800 g jabĺk
- 500 g mrkvy
- 40 ml citrónovej šťavy
- 100 g hrozienok Alesto
- 120 g medu
- 40 g Zlatého klasu
- 2 žĺtky
- štipka soli Kania
Servírovanie
- 50 g práškového cukru Belbake
Potrebujeme
kuchynský robot s nadstavcom lopatka, potravinársku fóliu, formu s rozmermi 25,5 x 21 x 6,5 cm
POSTUP
Cesto
Maslo s práškovým cukrom a štipkou soli vyšľaháme do peny. Postupne zašľaháme žĺtky. Prisypeme špaldovú múku, prášok do pečiva a škoricu. Hotové cesto premiešame, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočinúť.
Náplň
Do nahrubo nastrúhaných jabĺk a mrkvy pridáme citrónovú šťavu, hrozienka, med a Zlatý klas.
Cesto rozdelíme na polovicu. Na pomúčenej pracovnej ploche polovicu cesta rozvaľkáme na veľkosť formy, následne podľa formy vyrežeme a presunieme do formy. Poprepichujeme vidličkou a predpečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 10 minút. Na predpečené cesto pridáme náplň a prikryjeme druhým rozvaľkaným plátom cesta. Opäť poprepichujeme vidličkou a potrieme rozšľahaným vajcom so štipkou soli. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 40 minút. Po upečení koláč necháme úplne vychladnúť.
Servírovanie
Jablkovo-mrkvový koláč zo špaldovej múky s hrozienkami na záver posypeme práškovým cukrom.