Jahňacie kotlety s bylinkovou salsou
- 400 g jahňacích kotliet s kosťou Deluxe
- 300 g zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 g oravskej slaniny v celku Baroni
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 póry (iba biela časť)
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 lyžica kapár Freshona
- 1 lyžice dijónskej horčice Duc De Coeur
- olivový olej Biotrend
- 1 citrón
- 1 lyžica masla
Potrebujeme
- papierové utierky
- sitko
Postup
Restované zemiaky
Ošúpané zemiaky uvaríme domäkka v osolenej vode. Potom ich scedíme, necháme vychladnúť a nakrájame na menšie kúsky.
Na malé kocky nakrájanú slaninu a orestujeme na rozohriatej panvici. Keď pustí trochu tuku, pridáme restovať 2 nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Bielu časť póru umyjeme, rozkrojíme pozdĺžne na polovice, nakrájame na polkolieska a pridáme restovať k slaninke a cesnaku. Po chvíli pridáme nakrájané uvarené zemiaky, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Na miernom ohni restujeme, kým zemiaky nechytia zlatistú farbu.
Bylinková salsa
Rozmarín, petržlenovú vňať a kapary nasekáme nadrobno. Preložíme do misky a zmiešame s lyžicou dijónskej horčice a väčším množstvom olivového oleja. Ochutíme šťavou z polovice citróna, soľou čiernym mletým korením. Dôkladne premiešame.
Mäso
Jahňacie kotlety dôkladne očistíme od prebytočného tuku a blán, opláchneme a dôkladne osušíme. Nakrájame ich na kúsky podľa kosti, osolíme a okoreníme z oboch strán. Opekáme ich na rozpálenej panvici na troche olivového oleja dohneda (z každej strany asi 2-3 minúty). Na záver pridáme na panvicu rozpustiť 1 lyžicu masla, ktoré mäso zjemní a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Stiahneme z ohňa a na panvici necháme ešte chvíľu dôjsť (3-5 minút).
Servírovanie
Na tanier naložíme restované zemiaky s pórom a slaninkou, pridáme niekoľko kúskov jahňacích kotliet a polejeme ich pripravenou bylinkovou salsou.