Jahňacie ragú s karí, koriandrom a kuskusom
Suroviny
- olivový olej Primadona
- 2 cibule
- 3 mrkvy
- 3 stonky stonkového zeleru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 kg jahňacieho stehna
- 5 strúčikov cesnaku
- 3 cm čerstvého zázvoru
- 1 štipľavá paprička
- 100 g paradajkového pretlaku Kania
- 1 lyžica karí korenia Kania
- šťava z ½ citróna
- 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g kuskusu Campo Largo
- 1 hrsť čerstvého koriandra
Potrebujeme
- stredne veľký kastról, potravinársku fóliu
POSTUP
Do rozpáleného kastróla s olejom postupne vkladáme nadrobno nakrájané cibule, mrkvy a zeler. Osolíme, okoreníme a restujeme.
Jahňacie stehno vykostíme. Mäso nakrájame na menšie kúsky.
Tip: Kosti s odrezkami nevyhadzujeme, môžeme z nich uvariť vývar.
K základu pridáme cesnak a zázvor nasekaný nadrobno.
Keď zelenina získa zlatistú farbu, prihodíme kúsky jahňacieho stehna. Dochutíme nakrájanou papričkou zbavenou jadierok.
K zatiahnutému mäsu pridáme pretlak a karí. Premiešame a krátko orestujeme. Osolíme, okoreníme a zalejeme horúcim vývarom alebo vodou tak, aby mäso bolo zaliate. Na miernom ohni pod pokrievkou dusíme domäkka asi 30 – 45 minút. Podľa potreby môžeme prilievať tekutinu.
Uvarené ragú stiahneme z ohňa, ochutíme citrónovou šťavou a zjemníme smotanou.
Kuskus nasypeme do misky, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a zalejeme vriacou vodou asi 0,5 cm nad povrch kuskusu. Premiešame, prikryjeme fóliou a necháme odstáť približne 5 minút, kým kuskus vsiakne všetku tekutinu.
Servírovanie
Jahňacie ragú servírujeme s kuskusom posypané nasekaným koriandrom.