Jahodové soufflé
1 h 0 m
4 porcie
- 200 g jahôd
- 1-2 lyžice trstinového cukru Belbake
- 1 lyžica zemiakového škrobu Belbake
- 3 bielky
- 150 g kryštálového cukru Belbake
- maslo Pilos na vytretie misiek
- kryštálový cukor Belbake na vysypanie misiek
- práškový cukor Belbake na posypanie
- jahody na ozdobenie
Potrebujeme
- šľahací mixér
- keramické misky na soufflé
- sitko
Postup
Jahody nakrájame na menšie kúsky a rozvaríme spolu s 1 lyžicou trstinového cukru. Potom ich cez sitko prepasírujeme do misky. Vznikne tak jahodová omáčka. Omáčku prelejeme späť do kastróla a podľa chuti môžeme prisypať ešte 1 lyžicu trstinového cukru. Pridáme škrob rozmiešaný v troche vody a povaríme asi 1 minútu. Necháme dôkladne vychladnúť.
Bielky šľaháme mixérom, a keď sa začnú meniť na sneh, postupne po lyžiciach k nim pridávame cukor. Šľaháme, až kým sa kryštáliky cukru úplne rozpustia. Vznikne lesklý tuhý sneh, ktorý drží tvar.
Do takto vyšľahaného snehu ručne primiešame jahodovú omáčku. Keramické misky dôkladne vytrieme maslom, vysypeme kryštálovým cukrom a naplníme až po okraj. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C približne 12 až 15 minút.
Servírovanie
Soufflé podávame ihneď po dopečení. Predtým ho môžeme posypať práškovým cukrom a dozdobiť jahodou.