Jahodovo-višňové veterníky
Odpaľované cesto
- 125 ml vody
- 125 ml mlieka Pilos
- štipka soli Belbake
- 115 g zmäknutého masla
- 140 g hladkej múky
- 4 väčšie alebo 5 menších vajíčok
Plnka
- 200 g mrazených jahôd Green Grocer´s
- 3 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžičky zemiakového škrobu Belbake
- 1 hrnček odkôstkovaných zaváraných višní Harvin
Šľahačka
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- vanilínový cukor
Na ozdobenie
- práškový cukor Belbake na posypanie
Potrebujeme
- šľahací mixér
- cukrárske vrecko s hladkou aj ozdobnou špičkou
- papier na pečenie
- sitko
Odpaľované cesto
Do hrnca dáme variť vodu, mlieko, maslo a štipku soli. Keď začne voda s mliekom vrieť, prisypeme naraz všetku múku a stále miešame. Vzniknuté cesto chvíľu odpaľujeme v hrnci, kým sa začne odliepať od stien hrnca. Potom ho necháme úplne vychladnúť. Mixérom do vychladnutého cesta postupne zamiešavame rozšľahané vajíčka. Vznikne vláčne, lesklé cesto, ktoré naplníme do cukrárskeho vrecka s okrúhlou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekame malé kopčeky. Dáme ich piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Po 5 minútach znížime teplotu na 180 °C a pečieme približne 20 minút. Upečené veterníky necháme vychladnúť. Potom z každého zrežeme špičku.
Jahodovo-višňová plnka
Do kastróla dáme rozvariť jahody s hnedým cukrom. Varíme, až kým majú sirupovú konzistenciu. Potom ich cez sitko prepasírujeme do misky. Šťavu prelejeme späť do kastróla, pridáme scedené višne, škrob rozmiešaný v troche vody a varíme do zhustnutia. Necháme dôkladne vychladnúť.
Šľahačka
Smotanu spolu s vanilínovým cukrom vyšľaháme na tuhú šľahačku.
Jahodovo-višňové veterníky
Na spodnú časť cesta dáme 1 lyžicu jahodovo-višňovej plnky, na ňu cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou nanesieme šľahačku, prelejeme trochou šťavy a prikryjeme druhou časťou cesta. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.