0
2
Jelenie stehno na smotane

Jelenie stehno na smotane

2 h 30 m
4 porcie

Suroviny

Jelenie závitky

  • 800 g jelenieho stehna
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 30 g mrkvy
  • 35 g petržlenu
  • 35 g zeleru
  • 2 kyslé uhorky Cornichons Freshona
  • 2 sliezske klobásy Pikok
  • 2 lyžice bravčovej masti Pikok


Omáčka

  • 15 guľôčok celého čierneho korenia Kania
  • 6 guľôčok nového korenia Kania
  • 3 bobkové listy Kania
  • 1 menší bio citrón
  • 50 g anglickej slaniny Pikok
  • 120 g mrkvy
  • 60 g zeleru
  • 65 g petržlenu
  • 100 g cibule
  • 50 g masla Pilos
  • 1 sladké jablko
  • 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
  • 1 lyžička cukru Belbake
  • 1 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 2 lyžice octu
  • 550 ml hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • 3 lyžice zaváraných brusníc
  • hrnčekové knedle

Potrebujeme

tĺčik na mäso, kuchynský špagát, gázu, alobal, mixér, kovové sitko


POSTUP

Jelenie závitky

Plátky mäsa naklepeme, osolíme a okoreníme. Na každý plátok do stredu uložíme koreňovú zeleninu, uhorky a klobásu nakrájanú na hranolky. Zvinieme do rolády a zviažeme špagátom. Závitky opekáme zo všetkých strán v rozohriatom hrnci s masťou. Opečené ich vyberieme a na výpeku pripravíme omáčku.

Omáčka

Divoké korenie (čierne korenie, bobkové listy a nové korenie) zviažeme pomocou špagátu do gázy. Do misky nastrúhame citrónovú kôru a odložíme na neskôr.

Do hrnce s výpekom zo závitkov pridáme na kocky nakrájanú slaninu, koreňovú zeleninu (mrkvu, zeler, petržlen). Po chvíli pridáme najemno nasekanú cibuľu a restujeme dozlatista. Potom vhodíme lyžicu masla a na kocky nakrájané jablko bez jadrovníka. Následne nakrájaný citrón, ktorý sme nožom očistili tak, aby na ňom nezostala žiadna biela dužina.

Ochutíme horčicou, cukrom a necháme skaramelizovať. Prevoniame lístkami rozmarínu. Pokvapkáme octom a krátko prevaríme. Podlejeme vývarom, vrátime opečené mäso do hrnca, vložíme zabalené divoké korenie a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme domäkka.

Varené rolády preložíme do pekáča a prikryjeme alobalom. Vyberieme i divoké korenie. Omáčku zjemníme smotanou, lyžicou masla, ochutíme odloženou citrónovou kôrou, brusnicami a rozmixujeme. Rozmixovanú omáčku podľa potreby ešte dochutíme či prehrejeme.

Servírovanie

Rolády z jelenieho stehna podávame s omáčkou a hrnčekovými knedľami.

Tip: Pozri si ako pripraviť domáce hrnčekové knedle.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
Zatiaľ nikto nekomentoval


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info