Karnevalové ruže
- 2 poháre múky hladkej múky Belbake
- 4 žĺtky
- 150 ml sladkej smotany Pilos (30 %)
- 1 lyžička tuzemáku Alliance
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- olej Promienna na vyprážanie
- práškový cukor Belbake na posypanie
- višňový džem Mirabel
Postup
Z múky, žĺtkov, smotany, tuzemáku a soli vypracujeme vláčne cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme odstáť v chladničke asi 30 minút.
Vychladnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske natenko a vykrajovátkami z neho vykrojíme kolieska s tromi rôznymi priemermi. Okraje koliesok jemne narežeme nožom. Potom ich poukladáme na seba – naspodok najväčšie na vrch najmenšie. V strede cesto zatlačíme prstom, aby sme ich spojili.
Vytvorené „ruže” vyprážame do zlatohneda v kastróle vo väčšom množstve oleja najskôr najmenším kolieskom nadol a potom z druhej strany. Vypražené ruže necháme odkvapkať od prebytočného oleja na papierových obrúskoch.
Keď koláčiky vychladnú, posypeme ich práškovým cukrom a stred ruže ozdobíme trochou višňového džemu.