Kôprová polievka
Suroviny
- 1 cibuľa
- 20 g masla Pilos
- 3 lyžice olivového oleja Primadonna
- 100 g čerstvého kôpru
- 800 g zemiakov
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1,2 l vody
- 300 kokosového mlieka z konzervy Freshona
- ocot
Potrebujeme
- strúhadlo
POSTUP
Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a 5 minút opekáme na masle a olivovom oleji vo väčšom hrnci.
Kôpor nasekáme a polovicu pridáme do hrnca.
Polovicu ošúpaných zemiakov pokrájame na menšie kocky, druhú polovicu najemno postrúhame a takisto pridáme do hrnca spolu s nastrúhaným cesnakom. Ochutíme štipkou soli a mletého čierneho korenia. Opekáme a miešame ďalšie dve minúty.
Potom všetko zalejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a varíme 35 – 40 minút domäkka, resp. kým sú kocky zemiakov úplne mäkké.
Následne pridáme kokosové mlieko, druhú polovicu nasekaného kôpru, necháme zovrieť a ešte 10 minút pomaly varíme. Po dovarení dochutíme soľou a necháme polhodinu postáť.
Servírovanie
Kôprovú polievku servírujeme s varenými vajíčkami a opečeným chlebom. Ozdobíme kôprovou vňaťou.
Tip: Strúhané zemiaky sa rozvaria a polievka nepotrebuje dodatočné zahusťovanie. Ak uprednostňujete hustejšie polievky, rozmixujte časť ponorným mixérom. Pre vegánsku verziu vynechajte maslo alebo ho nahraďte kokosovým olejom.