Marinovaný losos so zelerovým šalátom s jablkami
Losos
- kryštálový cukor a soľ v pomere 2:1
- 500 g čerstvého lososa
- 200 g červenej repy
- ½ citróna
- ½ pomaranča
Šalát
- 100 g jablka
- 100 g stonkového zeleru
- 150 g varených zemiakov
- 1 lyžica majonézy Kania
- 1 lyžica kyslej smotany Pilos (18%)
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 limetka
- lahôdková cibuľka
- chlebové chipsy
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- potravinovú fóliu
- malý cukrársky krúžok
Čas marinovania: 48 hodín
Losos
Na dno misy, v ktorej budeme lososa marinovať, nasypeme trochu zmesi cukru a soli, na ňu položíme filetu lososa s kožou a dôkladne zasypeme zmesou cukru a soli. Pridáme rovnomernú vrstvu ošúpanej a nastrúhanej červenej repy, uložíme plátky citróna a pomaranča a opäť zľahka zasypeme zmesou cukru a soli, aby sa citrusy aj repa dobre vylúhovali. Takto pripraveného lososa prikryjeme fóliou a necháme v chladničke marinovať 48 hodín.
Po marinovaní lososa očistíme, umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme a ostrým nožom nakrájame na veľmi tenké plátky.
Šalát
Zemiaky v šupke uvaríme vo vriacej osolenej vode. Scedíme ich a ošúpeme. Jablko a stopkový zeler tiež ošúpeme. Všetko nakrájame na kocky, pridáme majonézu, smotanu, osolíme, okoreníme, pokvapkáme limetkovou šťavou, pridáme lahôdkovú cibuľku nakrájanú na kolieska a premiešame.
Servírovanie
Na tanier rozložíme plátky lososa a doprostred naservírujeme pomocou cukrárskeho krúžku šalát. Ozdobíme nakrájanou lahôdkovou cibuľkou a chlebovými chipsy.
Tip: Ako sa pripravujú chlebové chipsy, sa tiež dozviete v Kuchyni Lidla